Bănci și Asigurări

Leul se intareste pe sentimentul regional pozitiv

13.02.2008, 18:55 14

Leul a continuat sa castige teren in fata euro, profitand astfel de cresterea apetitului investitorilor straini pentru plasamentele pe pietele emergente din regiune.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6323 lei pentru un euro, cu 1,88 bani sub nivelul precedent, aceasta fiind a doua zi la rand in care cursul coboara. Dolarul a mai pierdut 0,72 bani, coborand la 2,5023 lei. Pe piata valutara interbancara cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, pe fondul unui apetit redus pentru tranzactionare.
Euro a inceput ziua in cotatii de 3,6350 lei, cu un ban sub nivelul la care era tranzactionat luni seara. In prima parte a zilei jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand astfel la un minim de 3,6250 lei pentru un euro. In a doua parte a zilei piata s-a echilibrat, cotatiile urcand usor pana la 3,63 lei pentru un euro.
Intarirea leului de ieri a fost comparabila cu cea a zlotului polonez, care a castigat aproximativ 100 de unitati de baza. Cursul oficial calculat de banca centrala a Poloniei a coborat de la 3,6229 la 3,6120 zloti pentru un euro. Si forintul maghiar a castigat teren, cotatiile coborand de la 264 la 261 de forinti pentru un euro.
Ambele monede inregistreaza insa, ca si leul, deprecieri sensibile in fata euro comparativ cu nivelurile de la inceputul anului. Cea mai mare depreciere a inregistrat-o forintul maghiar, care consemneaza acum o pierdere de 3%. Zlotul polonez a pierdut 1,2%, in timp ce leul este acum cu aproape 1,4% mai slab in fata euro comparativ cu inceputul lui ianuarie.
Evolutiile au avut loc in conditiile in care sentimentul regional a fost afectat de turbulentele de pe pietele financiare, care au crescut aversiunea investitorilor fata de expunerile riscante.
Intarirea leului din ultimele zile a fost alimentata si de cresterea dobanzilor pe piata monetara, unde bancile au cerut preturi mai mari pentru plasamente, pe fondul lichiditatii scazute. Dobanzile pentru plasamentele pe o zi au oscilat ieri la 9%-10% pe an, peste nivelul ratei de politica monetara, de 9% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO