Bănci și Asigurări

Lobby-ul nu are intotdeauna succes. In 41 de orase nu exista nici un bancomat

10.07.2003, 00:00 27



Devine din ce in ce mai evident ca declaratiile si bunele intentii nu ajung totdeauna pentru a dezvolta o piata, a instrumentelor de plata electronice in acest caz. Cu tot lobby-ul facut de organizatiile emitente de carduri bancile lasa inca multe locuri goale pe harta acoperirii teritoriale cu bancomate, in special, ca sa nu mai vorbim de punctele de acceptare a cardurilor. Si astfel, incercarile de a obliga comerciantii sa accepte la plata cardurile sunt lipsite de orice suport practic. Ba chiar par ridicole atata timp cat in 41 de orase nu exista nici un bancomat instalat.



Potrivit datelor furnizate de site-ul www.no-cash.ro judetele cu cele mai multe orase fara bancomat sunt: Prahova (4 orase fara ATM), Valcea (4 orase fara ATM), Hunedoara (3 orase fara ATM).



"Mai grav este faptul ca unele din aceste orase nu au nici un sediu de banca, cu exceptia CEC (care nu emite in prezent carduri). In aceste conditii introducerea instrumentelor moderne de plata la institutiile publice din aceste orase (conform Legii 250/2003) va fi mult mai dificila si aproape inutila deoarece este putin probabil sa existe posesori de card in aceste localitati", comenteaza Sergiu Cone, analist pe piata cardurilor.



La 30 iunie erau in jur de 2.200 de bancomate functionale. Cele mai mari retele sunt, potrivit sursei citate, ale BCR (612 bancomate), Banc Post (457 bancomate), Raiffeisen Bank (412 bancomate) si BRD-GSG (372 bancomate). Celelalte banci care au retea proprie de bacomate sunt: Banca tiriac, Banca Transilvania, Banca de Credit si Dezvoltare Romexterra, Banca Romaneasca, Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Carpatica, Commercial Bank of Greece, HVB Bank Romania, Volksbank Romania si Piraeus Bank.



In profil teritorial, exista bancomate in toate municipiile tarii si in 76% dintre orase, ceea ce inseamna 85% din localitatile urbane. In mediul rural sunt montate doar 3% dintre ATM-uri. Localitatile rurale vizate au fost, in primul rand, comunele din preajma marilor orase unde exista centre comerciale (Voluntari - Ilfov; Vanatori - Galati, etc) sau obiective industriale insemnate (Savinesti - Neamt; Stefanesti si Valea Mare-Pravat - Arges, etc).



In general dezvoltarea retelei de bancomate este strans legata de numarul de posesori de card deoarece oamenii nu isi fac carduri daca stiu ca nu au posibilitatea sa-si retraga banii la un ATM sau la POS-ul de la casieria bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO