Bănci și Asigurări

Mai multe credite cu dedicatie pentru liber-profesionisti

07.01.2005, 00:00 107

BRD - Groupe Societe Generale a adaugat la portofoliul de produse un nou credit - "Expert", destinat practicantilor profesiunilor liberale.
Imprumutul este destinat finantarii investitiilor pentru achizitia de echipamente si diverse dotari materiale necesare pentru desfasurarea activitatii, inclusiv automobile si birotica.
Pentru a putea sa beneficieze de un astfel de credit, solicitantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie avocat, notar, medic, farmacist sau contabil si sa aiba cel putin 12 luni de activitate.
Prin acest produs banca ofera finantari cuprinse intre 1.000 si 25.000 de euro (sau echivalent in lei sau dolari), pe o perioada de pana la cinci ani. Potrivit oficialilor bancii, ulterior creditele ar putea fi acordate si altor categorii de intreprinzatori, in functie de evolutia produsului.
Pentru creditele in lei dobanda este de 26% pe an (sau 22% pe an, in cazul in care se opteaza pentru dobanda fixa). La imprumuturile in banca banca solicita o dobanda (variabila) de 9,5% pe an.
BRD - SocGen solicita la acordarea creditului garantii in functie de valoare avansului adus de solicitant. Astfel, pentru un avans de 20% din valoarea investitiei dorite, va fi suficienta gajarea bunurilor care vor fi achizitionate. Daca solicitantul nu aduce un avans, banca va cere ipotecarea unui bun imobiliar.
La analiza cererii de credit BRD ia in considerare atat veniturile afacerii cat si alte venituri justificate ale familiei solicitantului, experienta in profesie sau numarul de angajati. Banca sustine ca in cazul acestui credit ofera un raspuns in maximum 48 de ore de la solicitare.
BRD - SocGen are in prezent active de peste 2,5 miliarde de euro si deserveste peste 1,4 milioane de clienti.
Majoritatea bancilor au introdus de altfel in portofoliile lor produse de creditare destinate liber-profesionistilor. Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator din sistem, ofera clientilor persoane fizice autorizate au pachet de sapte produse, prin care ofera finantari pentru investitii in echipamente, achizitia de materii prime, acoperirea necesitatilor de trezorerie, cumpararea de autovehicole sau alte bunuri. Libra Bank a lansat recent un pachet de produse prin care ofera finantari medicilor, cat si clientilor lor. Banca Tiriac are de asemenea un astfel de produs in portofoliu. Banca Transilvania sI Banca Romaneasca ofera credite persoanelor fizice autorizate, in functie de capacitatea de rambursare. De altfel, mai multe banci ofera clientilor persoane fizice credite pentru realizarea de interventii chirurgicale. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO