Bănci și Asigurări

Mai putine restante la inceput de an

21.03.2006, 00:00 13

Restantele acumulate de clientii individuali la rambursarea creditelor de mica valoare au inregistrat o contractie in ianuarie, pentru prima data in ultimele sase luni.

Soldul restantelor aparute la creditele mai mici de 20.000 de lei (aproximativ 5.700 de euro) a coborat cu 0,1% in ianuarie, pana la 161,9 milioane de lei (echivalentul a 44,8 milioane de euro), indica datele bancii centrale.

Si ritmul anual de crestere a incetinit comparativ cu decembrie, insa ramane la niveluri inalte. Astfel, comparativ cu nivelul de la inceputul lui 2005, restantele marcheaza o crestere cu 134%. In decembrie cresterea anualizata era de 137%. Ramane insa de vazut daca tendinta de scadere se va consolida, sau corectia va ramane solitara, asa cum a fost cea din iunie trecut.

Diminuarea restantelor a aparut pe fondul scaderii atat a numarului de restantieri, cat si a numarului de conturi care inregistrau rate scadente neachitate. Numarul clientilor cu restante a coborat la 219.748, cu aproximativ 1% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut. Totodata, numarul conturilor cu restante a coborat de asemenea cu putin peste 1%, ajungand la 273.982.

Restrangerea restantelor a fost alimentata de reducerea soldului datoriilor neachitate la creditele in lei si la dolari.

Miscarea a aparut chiar in contextul in care finantarile in moneda locala au continuat sa accelereze in prima luna a anului. Astfel, restantele la creditele in lei au coborat cu aproape un punct procentual, pana la 140 milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro). Ritmul anual de crestere a coborat la 132%, cu doua puncte sub nivelul inregistrat in decembrie. Ponderea lor in total restante ramane insa ridicata, depasind 86%.

Restantele la creditele in dolari au coborat cu 4,8%, pana la echivalentul a 3,8 milioane de lei (putin peste un milion de euro). Pe de alta parte, dolarul pierde teren si la creditare, unde soldul sau scade, fiind ales de tot mai putini clienti.

La creditele in euro restantele au crescut cu 8%, ajungand la 18,3 milioane de lei (5,2 milioane de euro). Aceasta in timp ce creditul in euro pierde de asemenea teren, in urma restrictiilor pentru creditarea in valuta introduse de BNR in toamna trecuta. Pe de alta parte, ritmurile de dinamica pentru restantele la creditele in valuta sunt influentate si de baza de comparatie, sensibil mai mica decat la lei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO