Bănci și Asigurări

Managementul Mindbank vrea sa vanda banca pana la sfarsitul anului

12.04.2006, 00:00 151

Conducerea Mindbank le-a cerut numerosilor actionari persoane fizice si juridice sa-si imputerniceasca reprezentanti pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale bancii catre "o banca de talie internationala", pana la sfarsitul lui 2006.

Inca din toamna anului trecut, managementul bancii i-a informat pe actionari in legatura cu intentia de a negocia cu investitori care sa poata sustine functionarea si dezvoltarea Mindbank in viitor.

Mindbank este una din putinele banci cu capital privat majoritar romanesc ramase pe piata. Desi a fost fondata in 1990, banca a crescut lent: activele sale au ajuns anul trecut la aproape 80 de milioane de euro, reprezentand o cota de numai 0,2% din piata. Desi functioneaza ca o banca de nisa, Mindbank a reusit sa ramana profitabila, obtinand anul trecut 2,45 milioane de euro, bani pe care ii va folosi pentru majorarea capitalului social, asa cum a facut si in 2005.

Operatiunea urmeaza sa fie aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor convocata pe 26 aprilie, iar capitalul va ajunge la aproape 13,3 milioane de euro. Banca are o retea formata din 12 unitati, care acopera majoritatea oraselor mari.

Formarea unei majoritati care sa vanda cel putin 51% din banca este dificila in conditiile in care actionariatul bancii este foarte fragmentat: 2.805 persoane fizice detin 25,51% din actiuni, detasandu-se Dan Cojocaru, cu 4,1%, si Vasile Nitescu, cu 3,8%. De asemenea, kuweitianul H.M. Bahman detine 15,41% din Mindbank.

Principalul actionar al bancii este Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM), cu un pachet de 25,2%. Banca MISR Romanian Bank, preluata la inceputul acestui an de libanezii de la Bloom Bank, detine 9,02% din actiuni.

Potrivit managementului Mindbank, "mai multi actionari au convenit sa actioneze solidar cu scopul de a realiza vanzarea unui pachet majoritar de cel putin 51%". De asemenea, intr-o scrisoare adresata actionarilor la jumatatea lunii martie a acestui an, conducerea bancii ii informa ca "au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste intentia de vanzare a actiunilor".

Mindbank a angajat anul trecut un evaluator independent, care a avansat un pret minim si un pret maxim pe actiune.

Managementul sustine ca ar putea obtine in negocierile cu potentialul cumparator "valoarea nominala sau de 2-3 ori aceasta valoare". Mai mult, ii incurajeaza pe micii actionari sa-si imputerniceasca reprezentanti care sa le vanda actiunile catre investitor, afirmand ca pretul care va fi obtinut "justifica efortul financiar" al autentificarii imputernicirilor la notariat. Costurile legate de consultanta tehnica si juridica sunt estimate la 2% din valoarea incasata din vanzarea actiunilor.

In sistemul bancar opereaza in prezent nu mai putin de 20 de banci cu cote de piata mai mici de 1%, care ar putea avea dificultati din ce in ce mai mari pentru a supravietui in conditii de concurenta din ce in ce mai dura.

"Bancile mici vor avea greutati pentru ca n-au de unde sa scoata banii care sa acopere cresterea fantastica a costurilor. Extinderea retelelor a dus salariile la niveluri de-a dreptul ultragioase", comenteaza Eugen Radulescu, presedintele CEC. El spune ca va veni un moment de triere, in care dintre bancile mici se vor putea salva mai ales cele concentrate pe nise de piata clar identificate.

In ultimii ani, singurele achizitii de pe piata au avut drept obiect tocmai banci mici: Banca Romaneasca a fost preluata de National Bank of Greece in 2003, RoBank de catre OTP, in 2004, EuromBank de catre israelienii de la Leumi, in 2005 si MISR de catre libanezii de la Bloom, la inceputul lui 2006.

Ramane de vazut ce tip de investitor ar putea fi atras de o banca mica si curata, dar fara retea semnificativa precum Mindbank. In conditiile in care o data cu aderarea la UE bancile din spatiul comunitar nu vor mai avea nevoie de licenta de la BNR pentru a opera pe piata, achizitiile ar putea fi tentante pentru banci precum cele din Orient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO