Bănci și Asigurări

Marfin Pensii: Avantajul bancilor este baza de clienti

24.09.2007, 20:59 14

Avantajul bancilor care au intrat in afacerea pensiilor private obligatorii (pilonul II) este baza de clienti, pe care o pot accesa rapid, spune Christodoulos Ellinopoulos, director general al Marfin Fond de Pensii.
Compania a fost infiintata de grupul grecesc Marfin-Egnatia, care mai opereaza pe piata locala o banca si o companie de leasing, sub brandul Egnatia. Ambele companii vor adopta si ele numele Marfin pana la sfarsitul anului.
Marfin este unul dintre jucatorii nou intrati in pensiile private obligatorii, piata pe care activeaza in acest moment 17 administratori de fonduri. Compania a primit toate autorizarile necesare, mai putin cea a fortei de vanzari, care este in asteptare. "Compania de pensii va fi deplin operationala la inceputul lunii octombrie. Nu vom avea o forta imensa de vanzare, dar ne vom baza pe reteaua bancii, la care vom adauga anumite parteneriate si brokerii de pensii", spune Ellinopoulos.
Marfin vrea sa castige circa 10% din numarul de clienti de pe aceasta piata, in orizontul urmatorilor 3-5 ani, spune directorul companiei. El estimeaza ca situatia existenta pe piata dupa cele patru luni de aderare initiala la fonduri se va schimba ulterior. "Cred ca randamentul obtinut de fonduri va cauza multe transferuri dupa perioada celor patru luni", considera seful Marfin Pensii. "Performantele investitiilor vor fi cea mai buna publicitate pentru fonduri", a adaugat el.
Strategia companiei sale va fi de limitare a costurilor, motiv pentru care cheltuielile de marketing si publicitate nu vor fi la fel de semnificative ca in cazul altor jucatori de pe aceasta piata, a precizat el. Fiecare angajat al bancii Egnatia care va dori sa devina agent de vanzare pentru Marfin Fond de Pensii va fi platit cu "un comision rezonabil", de circa 20-30 de euro, spune directorul companiei. Marfin va folosi aceeasi tehnica de plata a agentilor sai ca si Allianz-Tiriac sau OTP, adica jumatate la semnarea contractului si jumatate la validarea definitiva a clientului respectiv. Fondul ce va fi administrat de Marfin are un profil de risc mediu, investind 70% in instrumente considerate sigure, 20% in titluri listate la burse, 5% in obligatiuni municipale si 5% in instrumente de piata monetara. Pe piata opereaza 16 fonduri cu risc mediu, doar fondul administrat de Generali avand un grad de risc ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO