Bănci și Asigurări

Miza luptei pentru BCR: intrarea pe piata regionala sau consolidarea pozitiei

26.07.2005, 18:41 18

Numai doua dintre cele zece banci ramase in cursa pentru BCR se afla in topul primelor zece grupuri internationale ca valoare a activelor detinute in tari ale Europei Centrale si de Est - KBC (Belgia), care detine prima pozitie, cu 35,2 mld. de euro, si Banca Intesa (Italia), situata pe locul sapte, cu 16,5 mld. euro.

In cazul celorlalte opt banci - Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO - tocmai eventuala preluare a BCR le-ar aduce o pozitionare pe piata de retail din regiune.

De exemplu, nici una din aceste banci nu se regaseste in topul primilor cinci jucatori de pe piata poloneza - cea mai mare din Europa Centrala si de Est. In Ungaria, belgienii de la KBC detin pozitia secunda, in timp ce Banca Intesa controleaza a patra banca dupa marimea activelor, potrivit datelor stranse intr-un studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt.

Pozitia dominanta a KBC este vizibila si in Cehia, unde grupul detine cea mai mare banca. In rest, nici un pretendent al BCR nu detine o pozitie in top 5. In Slovacia, italienii de la Intesa sunt pe locul al doilea pe piata, in timp ce KBC ocupa locul al patrulea.

BNP Paribas si Deutsche Bank, cei mai puternici competitori de la BCR dupa valoarea activelor - 905,9 miliarde de euro, respectiv 901 miliarde de euro - nu conteaza pe piata de retail a Europei Centrale si de Est.

Sigur ca fiecare are relativ la indemana ocuparea unei pozitii solide in regiune prin preluarea unuia din grupurile cu expunere pe mai multe piete, cum sunt cele austriece, Erste sau Raiffeisen, ori cel ungar - OTP.

Deocamdata, atat francezii, cat si germanii incearca sa construiasca un cap de pod prin cumpararea cele mai mari banci romanesti, cu active de peste sapte miliarde de euro.

KBC este o banca din alta liga, avand active de 296 milioane de euro la sfarsitul anului trecut, insa preluarea BCR i-ar consolida in mod evident pozitia de lider regional ca nivel al activelor si prezenta pe cele mai importante piete.

Pe o pozitie similara se situeaza Banca Intesa, si ca valoare a activelor - 274,5 miliarde de euro si ca expunere in regiune, participarea la privatizarea BCR reprezentand sansa unui pas mare in clasamentul Europei Centrale si de Est si, implicit, european avand in vedere potentialul de crestere.

Un alt potential investitor de calibru este banca olandeza ABN Amro, cu active de 742,9 miliarde euro si pentru care eventuala preluare a BCR ar insemna o ultima sansa de a avea un cuvant de spus in regiune, exceptand varianta mai costisitoare a preluarii unui intreg grup regional. Un pariu similar ar putea incerca si grupul belgiano-olandez Fortis, care detine active de 694 miliarde euro.

In ipoteza in care toti acesti jucatori raman in cursa si depun oferte ferme, participarea celorlalti precum Banco Comercial Portugues, Erste Bank, Dexia sau Banca Nationala a Greciei ar putea fi considerata doar simbolica.

Oricum, concurenta se arata suficient de puternica pentru a permite statului roman obtinerea unui pret cat mai bun pentru pachetul majoritar de la BCR, estimarile mergand de la 1,5 la 2,5 miliarde de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO