Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING Bank: Ideea unei adoptări a euro relativ apropiate riscă să devină un miraj periculos

Negriţoiu, ING Bank: Ideea unei adoptări a euro relativ apropiate riscă să devină un miraj periculos

Autor: Razvan Voican

16.07.2011, 13:55 452

Negriţoiu a amintit că încazul creditelor în euro costurile sunt stabilite de Trichet(Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE - n.red), nu deBNR.

"Este o glumă ideea că ne-amconectat la sistemul de plăţi în euro Target 2 şi am mai făcut unpas spre adoptarea monedei unice", a spus Negriţoiu.

Potrivit şefului ING BankRomânia, discuţia despre adoptarea euro se va relansa în cu totulalţi termeni, probabil nu atât pe vechile criterii de laMaastricht, cât cu accent pe predictabilitatea şi sustenabilitateaevoluţiei economice.

"Şi astanumai după ce Euroland îşi rezolvă propriile probleme. Între timp,noi continuăm creditarea în euro fără să ştim ce se va întâmpla în20-25 de ani şi până la urmă creăm ceva de genul creditelor înfranci elveţieni", a afirmat el.

Negriţoiu spune că nu sepoate crea vreun miracol pe termen scurt pentru încurajarea leului,dar măcar trebuie început un trend.

Laînceputul lunii iulie, BNR a mai făcut un pas în direcţia adoptăriimonedei unice europene, lansând sistemul de plăţi în euro Target 2România, care permite băncilor locale să facă direct transferuri îneuro. Implementarea unei componente naţionale a Target2 esteobligatorie numai pentru statele membre care adoptă monedaunică.

Adoptarea euro era iniţialprevăzută pentru 2014, dar ulterior s-a profilat momentul ianuarie2015 pentru trecerea efectivă la euro, după o perioadă de pregătiriîntre 2012 şi 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO