Bănci și Asigurări

Nemtii de la Ergo incep sa vanda asigurari de viata de la sfarsitul anului

Nemtii de la Ergo incep sa vanda asigurari de viata de la sfarsitul anului
27.08.2009, 15:43 114

Grupul german Ergo, unul dintre cei mai mari jucatori din piata de asigurari la nivel european, cu afaceri anuale de peste 17 mld. euro, isi va incepe operatiunile pe piata locala la sfarsitul acestui an, urmand sa vanda asigurari de viata prin intermediul unitatilor UniCredit Tiriac Bank.

Ergo, care si-a anuntat la sfarsitul lui 2007 intentia de a intra pe piata locala, a primit in luna mai autorizatia preliminara de functionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a inceput deja sa recruteze angajati pentru operatiunile din Romania.

"Ne asteptam sa obtinem autorizatia finala in trimestrul patru din acest an. Compania va avea aproximativ 12 angajati, iar director executiv (CEO - n.r.) va fi Ina Cretoiu", au declarat pentru ZF reprezentantii grupului german.

Ina Cretoiu, 41 de ani, a mai activat in cadrul AIG Romania si Grawe Asigurari.

Reprezentantii Ergo nu au precizat valoarea investitiei in noua companie. Potrivit legislatiei in vigoare, un asigurator de viata trebuie sa aiba un capital social de cel putin 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro, la cursul actual).

 

Intra pe o piata in declin

Nemtii de la Ergo vor intra pe o piata a asigurarilor de viata in scadere, dar cu o pondere foarte redusa in PIB, ceea ce inca o face atractiva pentru investitorii straini. Potrivit datelor CSA, in primul semestru din acest an primele brute subscrise de asiguratorii care vand polite de viata s-au redus cu 3%, aceasta evolutie fiind o premiera pentru piata locala, dupa ce in majoritatea anilor trecuti cresterile au fost de doua cifre. Scaderea este cauzata in primul rand de prabusirea creditarii, in conditiile in care pentru multe credite acordate se incheia si o asigurare de viata. O alta cauza este renuntarea de catre un numar semnificativ de clienti la contractele cu componenta investitionala, asa-numitele asigurari de viata unit-linked, din cauza randamentelor negative inregistrate de acestea in ultimul an.

In 2008 asigurarile de viata au avut o pondere in PIB de doar 0,37%, infima in comparatie cu nivelul din tarile vestice, unde asigurarile de viata ajung sa reprezinte chiar si 15% din PIB. Anul trecut un roman a cheltuit, in medie, putin peste 20 de euro pentru asigurari de viata, in timp ce in economiile dezvoltate se economisesc sute de euro pe cap de locuitor prin polite de asigurari de viata.

Datorita potentialului de crestere marile grupuri de asigurari de viata intra pe piata locala, printre ultimii veniti numarandu-se Aegon din Olanda. Aegon Asigurari de Viata si-a inceput operatiunile pe piata romaneasca in aprilie anul acesta. Tot in aprilie a fost autorizata de autoritatea de supraveghere si compania BRD Asigurari de Viata, membra a grupului francez Societe Generale. De asemenea, urmeaza sa intre in asigurari de viata austriecii de la Uniqa, in prezent ei asteptand autorizatia de functionare de la CSA. 

 

Primii doi asiguratori au jumatate din piata

Primele doua companii din piata asigurarilor de viata - ING Asigurari si AIG Life - controleaza mai mult de jumatate din aceasta industrie, cu o cota de piata de peste 51% si prime brute subscrise de aproape un miliard de lei in 2008.

In top zece pe aceasta piata mai sunt prezente companiile BCR Asigurari de Viata (cota de 8,6%), Asiban (5,8%), Aviva (5,8%), Allianz-Tiriac (5,7%), Asirom (5%), Grawe (4,6%), Generali (4,6%) si Omniasig Viata (2,7%).

Pe piata locala aproximativ 70%-80% din vanzarile de asigurari de viata sunt reprezentate de polite traditionale (de economisire), iar restul sunt asigurari unit-linked (polite legate de fonduri de investitii).

 

Cine este Ergo

Ergo este unul dintre cei mai mari jucatori din asigurari la nivel european si este controlat de grupul german Munich Re. In 2008 Ergo, cu peste 31.000 de angajati, a inregistrat prime brute subscrise de circa 17,7 miliarde de euro. Nemtii vand atat asigurari de viata si de sanatate, cat si produse de asigurari generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO