Bănci și Asigurări

Nicolae Chidesciuc, economist şef ING: ne vom revizui în jos prognoza de creştere economică pentru România

Nicolae Chidesciuc, economist şef ING: ne vom revizui în jos prognoza de creştere economică pentru România

Autor: Sorin Pâslaru

07.08.2011, 20:30 692

Nicolae Chidesciuc, economist şef al ING,spune că în curând va revizui prognoza de creştere economică pentruRomânia în 2012 din cauza retrogradării ratingului SUA şi asemnelor proaste de pe pieţele financiare externe.

"Deja am fost anunţaţi de la Londra căprognoza de creştere pentru zona euro şi pentru Statele Unite va firevizuită în jos. Probabil că o să mergem pe o creştere de 3%pentru România, faţă de 3,5% anterior. Pentru anul acesta vompăstra o creştere de 1,5%", a spus Chidesciuc. FMI a revizuit larândul său prognoza de creştere pentru România în 2012 de la 3,9%la 3,7%. Guvernul estimează o creştere de 4% pentru anulurmător.
Economistul ING este de părerecă degradarea ratingului SUA nu va avea un impact atât de mare câtdatele sub aşteptări despre creşterea economică, anunţate în urmăcu o săptămână. PIB-ul SUA era de aşteptat să crească cu 1,8% întrimestrul II, dar datele au arătat o creştere de doar 1,1%. Întrimestrul I creşterea fusese de doar 0,4%, de asemenea destul dedezamăgitor.
"Teama este de o nouă recesiune globală şi dedeflaţie. Spre deosebire de 2008, acum instrumentele de relansaresunt epuizate. Atunci intervenţiile care într-adevăr au contat aufost cele fiscale, nu reducerea dobânzilor de către băncilecentrale. Acum nu mai poate fi vorba de o relaxare fiscală, cidimpotrivă? Probabil că vom avea un scenariu japonez pentruurmătorrul deceniu, adică o creştere a economiei în ţăriledezvoltate de 0,5%-1%, iar în ţările emergente un 2-3%", a mai spusChidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO