Bănci și Asigurări

Peste 10 companii, la startul pensiilor private facultative

31.10.2006, 18:09 11

Peste 10 companii de asigurari si-au exprimat intentia de a investi in administrarea fondurilor de pensii facultative care se vor infiinta de la inceputul anului viitor.
"Companiile interesate sa intre pe piata pensiilor private sunt intre 10 si 15, in cea mai mare parte din zona asigurarilor", spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Procesul de autorizare a fondurilor de pensii facultative de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inceput luni si va dura trei luni, intrucat la finele lunii ianuarie 2007 va incepe procesul de colectare a primelor contributii.
Societatile de pensii trebuie sa aiba un capital minim de 1,5 milioane de euro, sa functioneze de minimum 3 ani pe piata, iar conducatorii sa aiba o experienta in domeniu de minimum 5 ani.
Totodata, taxa de autorizare va fi de 55.000 de euro, mai mare decat cea care a fost aplicata in Polonia, de 45.000 de euro. "Cred ca este o taxa rezonabila", spune Oancea. Reprezentantii companiilor afirma insa ca nivelul este prea ridicat.
In calculul nivelului taxelor s-a tinut cont de apararea intereselor participantilor, dar s-a urmarit si stimularea competitei, potrivit reprezentantilor CSSPP.
In afara de taxa de autorizare, societatile de pensii vor mai plati o taxa de functionare lunara care este mentionata in lege ca taxa de administrare. Aceasta prevede ca societatea sa plateasca o cota de 0,5% din valoarea contributiilor brute incasate si o cota de 0,02% din valoarea activului net al fondului de pensii. "In 2007, taxa pe activul net va fi redusa, iar contributiile vor ajunge la maximum 100.000 de euro, in conditiile in care pilonul III va avea 300.000 de participanti", spune Oancea.
Legea privind pensiile facultative, asa-numitul pilon III, a intrat in vigoare in luna martie, dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Actul normativ prevede ca orice angajat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultative.
Contributiile la un fond de pensii facultative vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii. Nivelul contributiei se va ridica pana la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrise la fondul de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO