Bănci și Asigurări

Pierderile Volksbank din România au trimis în corzi divizia din est

Autor: Popescu Vlad

19.01.2011, 23:50 46

Volksbank International, divizia österreichische Volksbankencare controlează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, a avutpierderi operaţionale în anul 2010 pentu prima dată, din cauza"turbulenţelor" de la divizia românească, potrivit ziaruluiaustriac Der Standard.

österreichische Volksbanken a luat măsuri anul trecut pentrulimitarea pierderilor Volksbank România şi pentru a evitadevalorizarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de grupulaustriac la divizia românească, evaluat la 500 de milioane deeuro.

Der Standard citează surse "din cercurile bancare", informaţiilenefiind confirmate oficial deoarece bilanţul pe 2010 nu a fostdefinitivat încă în detaliu.

österreichische Volksbanken vrea să vândă VolksbankInternational (VBI). Potrivit ziarului, cele mai puternice interesepentru achiziţionarea operaţiunilor central-est-europene aleVolksbank vin din Rusia, de la Sberbank, şi din China, de la fondulde stat CIC.

VBI a avut în 2009 un profit de 47,5 milioane euro, susţinutatunci şi de performanţele operaţiunilor din România. Anul trecutînsă, Volksbank România a traversat o perioadă de turbulenţe, iarrelaţiile cu banca centrală de la Bucureşti au fost severafectate.

"Se spune că s-a discutat mult despre valoarea pierderilor dincredite neperformante şi despre cum să se procedeze în privinţalor", notează Der Standard, referindu-se la situaţia VolksbankRomânia.

Banca-mamă considera, "până recent", că valoarea acestorpierderi din România este de 140 de milioane de euro, problemafiind cauzată în principal de doi factori.

"Clienţii au adus adeverinţe de venit false pentru a obţinecredite, iar soţul unei directoare de la Bucureşti a aprobatevaluări nejustificat de mari", se arată în material.

Cifrele finale ale diviziei din România au ajuns vineri laViena, potrivit unor surse de la Bucureşti, şi se pare cărezultatul este "uşor negativ".

Pentru a limita pierderile din România, Volksbank a decis săexternalizeze din bilanţ unele credite neperformante ale diviziei,în valoare de 100 de milioane de euro. Motivul este reprezentat dereglementările foarte stricte ale băncii centrale din România înprivinţa creditelor cu probleme: în România, aşa-numitele"non-performing loans" (credite cu întârziere la plată mai mare de90 de zile) trebuie provizionate cu 75% din valoare, spre deosebirede 25% în reglementările internaţionale.

Astfel, VBI a preluat credite neperformante de 100 milioane eurode la Bucureşti, contra unor contribuţii în numerar. Procedura esteuzuală în sistemul bancar internaţional, iar măsura a fost agreatăde către autorităţile de supraveghere austriece, de BNR şi deauditori, a precizat pentru Der Standard Walter Groblinger,purtător de cuvânt al österreichische Volksbanken.

Totodată, presiunile asupra bilanţului Volksbank România au fost"uşurate" de un câştig de 17 milioane de euro datorat unor factoriexcepţionali, notează publicaţia austriacă, făcând referire laaprecierea francului elveţian în raport cu leul.

În urma măsurilor de reducere a pierderilor din România, grupulaustriac nu mai trebuie să deruleze o nouă majorare de capital ladivizia românească. Cele 200 de milioane de euro injectate în lunafebruarie anul trecut de banca-mamă la Volksbank România au fostdeja consumate în totalitate.

În privinţa problemelor de imagine ale Volksbank România, DerStandard aminteşte că österreichische Volksbanken şi VolksbankInternational au încheiat un contract de 2,5 milioane de euro cuIntact Media Group (IMG) pentru ameliorarea "imaginii negative abăncii în România", după cum se precizează în acordul agreat deconducerea grupului austriac.

"Toate acestea reprezintă o doză de valium (calmant puternic -n.r.) pentru procesul de vânzare a VBI, aflat în derulare", scrieDer Standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO