Bănci și Asigurări

Piraeus Bank Romania va creste singura. Cel putin asa arata planurile actuale

25.02.2003, 00:00 52

Banca elena Piraeus Bank nu intentioneaza, cel putin in acest moment, sa se extinda pe piata romaneasca prin achizitia unei alte banci sau printr-o fuziune, planul de dezvoltare pentru urmatorii trei ani fiind construit in vederea unei cresteri organice. Pentru acest an sunt programate investitii nete in jur de 2 milioane de dolari, potrivit presedintelui bancii Emanuel Odobescu.
"Deocamdata nu se poate vorbi de vreo intentie de preluare sau fuziune, mai ales ca piata nu prea ofera asa ceva. Planurile noastre de crestere vizeaza in acest moment extinderea retelei teritoriale anul acesta cu 5-6 sucursale, in 2004 cu 10 sucursale, iar in 2005 cu alte zece sucursale", a declarat pentru ZF Emanuel Odobescu presedintele bancii. in acest moment banca are o retea formata doar din 5 sucursale.
Odobescu spune ca in plus, anul acesta se are in vedere  o crestere a activelor de la 104 milioane de euro, cat erau la sfarsitul lui 2002, la 172 milioane de euro in 2003, apoi la 240 mil. euro in 2004, pentru ca la sfarsitul lui 2005 activele bilantiere sa atinga 333 milioane de euro.
Anul trecut, chiar daca nu a fost foarte vizibil, Piraeus Bank Romania aproape si-a dublat activele - acestea urcand de la 60 mil. euro la 104 mil. euro - , iar profitul net raportat s-a apropiat de 5,05 milioane de euro de la 100.000 euro in 2001. De fapt, 2001 a fost primul an de profit pentru banca elena, dupa ce in 2000 pentru ca a fost primul an de activitate pe piata romaneasca a fost raportata pierdere."Cresterea de anul trecut este evidenta, indicand interesul nostru atat pentru segmentul de retail, unde s-au consemnat evolutii pozitive in 2002 - au fost lansate carduri, creditele pentru achizitionarea si modernizarea locuintei) cat si pentru creditarea marilor intreprinderi. Aceeasi preocupare s-a regasit si se va regasi si in dezvoltarea unor linii de produse de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii - pentru doctori/farmacisti/specialisti in fitness, dar si pentru morari/brutari/patiseri', spune Odobescu.
Piraeus Bank a intrat pe piata romaneasca in 2000 cand a preluat pachetul majoritar de actiuni al bancii unguresti Pater Bank. Primul an si jumatate a fost mai mult de expectativa, dar de anul trecut cand concurenta s-a intensificat , dar si celelalte banci cu capital elen au inceput sa iasa la lumina, lucururile s-au schimbat. Au fost lansate carduri, credite pentru cumpararea de locuinte, iar la sfarsitul anului trecut au fost oferite primele credite pentru cei care desfasoara profesiuni liberale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO