Bănci și Asigurări

Plecarea strainilor arunca leul in corzi. Intr-o saptamana moneda nationala a pierdut 3,4%

Plecarea strainilor arunca leul in corzi. Intr-o saptamana moneda nationala a pierdut 3,4%
26.06.2006, 18:43 19

Leul ramane sub presiune, asemeni celorlalte monede de pe pietele emergente, din cauza ca investitorii speculatori continua sa isi inchida pozitiile.
Cursul oficial a sarit vineri de 3,6 lei pentru un euro, pentru prima data de la inceputul lunii februarie. BNR a calculat un curs de 3,6038 lei pentru un euro, cu 2,54 bani, respectiv 0,7% peste nivelul din ziua anterioara. Comparativ cu inceputul saptamanii trecute, leul a pierdut 2,4% in fata euro. Dolarul s-a intarit vineri cu 1,4%, cursul urcand pana la 2,8759 lei pentru un dolar.
Analistii evita acum sa faca estimari privind evolutia cursului pe termen scurt, in conditiile in care singura certitudine este ca piata se va misca in corelatie cu celelalte piete emergente din regiune, sub influenta evenimentelor externe. In aceste conditii, nivelul de 3,7 lei pentru un euro nu pare deloc indepartat, mai ales dupa ce la jumatatea saptamanii trecute cursul a urcat brusc, cu 10 bani, intr-o singura zi.
Pe de alta parte, in piata sunt asteptari limitate privind o eventuala majorare a dobanzii de politica monetara la sedinta BNR de martea acestea, ca miscare de contracarare a iesirilor de capitaluri. In schimb, posibilitatea unei interventii directe in piata valutara creste odata cu aprecierea euro spre 3,7 lei, spun analistii.
"Deprecierea leului este conjuncturala. Cat priveste o interventie a BNR, nu mizez pe ea, insa cu cat cursul se apropie de nivelul de 3,7 lei pentru un euro, creste probabilitatea asociata unei astfel de miscari. Fiindca, pe de o parte, deprecierea monedei ar da o gura de oxigen exporturilor si ar descuraja importurile, insa pe de alta parte ar eroda procesul de dezinflatie", spune Florian Libocor, analist financiar.
Euro a inceput sedinta de tranzactionare de vineri la 3,58/3,59 lei, aproape de nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe parcursul zilei, cumpararile de valuta ale nerezindentilor, carora li s-au adaugat si clienti locali, si ordine automate de limitare a pierderilor au dus cotatiile pana la un maxim de 3,65 lei pentru un euro. Spre sfarsitul zilei, euro a coborat usor, spre 3,61 lei. Leul s-a miscat din nou in legatura directa cu monedele din regiune. Zlotul polonez a pierdut 0,3%, cursul urcand peste 4,1 zloti pentru un euro, cel mai inalt nivel din iulie anul trecut. Forintul maghiar a inregistrat un nou minim istoric, la aproape 281 de forinti pentru un euro.
Lira turceasca, moneda cea mai afectata de miscarile de capitaluri din ultima perioada, a fost de asemenea sub presiune vineri, coborand pana la un nou minim istoric fata de euro.
"Cand ies nerezidentii, traderii se tem. Se creeaza panica in piata si se accentueaza presiunea pe depreciere", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza la Raiffeisen Bank.
Miercuri cotatiile au urcat la Bucuresti cu aproape 10 bani, in conditiile in care, potrivit datelor BNR, din piata au iesit 70 mil. euro. In alte sedinte, astfel de iesiri au trecut aproape neobservate, cursul miscandu-se cu mai putin de 1 ban. Explicatia pentru aceste diferente este panica din piata, considera Dumitru. In aceste conditii, el nu exclude o crestere a cotatiilor spre 3,7 lei, daca apar din nou miscari puternice pe pietele emergente. Nici el nu crede insa intr-o depreciere de durata a leului.
"Oricum in lunile urmatoare vor aparea remiteri destul de mari de la muncitorii din strainatate si o sa vedem din nou presiune pe aprecierea leului. Daca am avea si o crestere a dobanzii, aceste presiuni ar fi si mai mari", mai spune Ionut Dumitru.
In sedinta de joi piata a inregistrat un deficit de numai 10 milioane de euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 523 de milioane de euro. Operatiunile interbancare au insumat 413 milioane, astfel ca volumul total tranzactionat pe piata s-a ridicat la 936 de milioane de euro, fata de 1,4 miliarde de euro in sedinta de miercurea trecuta.
Ultimele miscari de capitaluri de pe pietele internationale au fost determinate de cresterea inflatiei de baza in aprilie in Statele Unite peste asteptarile pietei, ceea ce a intarit anticipatiile pentru o noua majorare a dobanzii la dolar cu un sfert de punct procentual, la 5,25%, la sedinta bancii centrale a Statelor Unite programata pentru saptamana aceasta. In plus, Banca Centrala Europeana si-a inrautatit estimarile privind inflatia pe anul acesta, intarind asteptarile pentru noi majorari de dobanda.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au ramas la niveluri ridicate, osciland intre 12% si 15% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati. Pentru scadentele mai lungi dobanzile au fost mai stabile. Pe de alta parte, sumele tranzactionate pe scadentele mai mari de o luna sunt destul de reduse.
Vineri a fost ultima zi a perioadei trecute de constituire a rezervelor minime obligatorii, nevoile de lichiditati ale bancilor fiind mai mari. Peste acestea s-a suprapus si cererea mai mare de lichiditati din partea clientilor comerciali, care au avut de efectuat plati catre buget. Dealerii nu exclud insa si o iesire a unor capitaluri din piata, odata cu plecarea investitorilor speculativi.
La ultimele licitatii organizate de BNR pentru sterilizarea excesului de lei din piata, sumele oferite de banci au fost destul de mici, in ciuda faptului ca au ajuns la scadenta emisiuni anterioare de volume importante. Banca centrala are programata astazi o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna.
De altfel, stocul de depozite atrase la BNR a coborat in aprilie si mai, dupa ce oscilase in jurul a 6 miliarde de euro (echivalent in lei) in primele luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO