Bănci și Asigurări

Preşedintele ASF: O primă de referinţă pe RCA nu ar avea o utilitate practică. Dezechilibrele dispar când sunt bani în piaţă pentru plata daunelor

Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

Autor: Anelis Baciu

02.09.2016, 00:04 236
O primă de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA) - benchmark - este dificil de calculat, deoarece este greu de strâns baze de date istorice din portofoliile mai multor companii de asiguare, iar oricum o astfel de primă de referinţă nu ar avea nicio utilitate practică, fiind mai degrabă un instrument de informare, susţine Mişu Negriţoiu, preşe­dintele Autorităţii de Supraveghere Fi­nanciară (ASF), într-o opinie transmisă ZF.
 
Cu alte cuvinte, intervenţia ASF prin stabilirea unui tarif de referinţă nu ar rezolva problemele din piaţa RCA.
 
„Încercarea de a calcula o «primă de referinţă» (benchmark) se loveşte de dificultatea construirii unei baze de date istorice, din portofoliile mai multor societăţi de asigurare, iar efortul de a o construi nu este răsplătit de utilitatea practică a acestei referinţe, având mai degrabă rolul unui instrument de informare“, afirmă Negriţoiu.
 
Şeful ASF aminteşte că legislaţia ro­mânească actuală acordă o libertate totală, concrenţială, în formarea şi oferirea tarifelor în piaţă de către asigurători.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO