Bănci și Asigurări

Prima scadere a afacerilor Allianz-Tiriac: -4,5% in T1

11.05.2009, 19:31 17

Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor, a inregistrat in primul trimestru prima scadere a afacerilor, cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 351,3 mil. lei (82,3 mil. euro).

"Volumul afacerilor societatii a evoluat in acelasi sens cu tendinta inregistrata la nivelul intregii piete de asigurari care, foarte probabil, va evidentia o contractie a veniturilor din prime brute subscrise", au declarat oficialii companiei.
Potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primele doua luni din acest an piata a scazut cu aproximativ 4%.
Pe segmentul asigurarilor generale, care reprezinta 92% din afacerile Allianz-Tiriac, primele brute subscrise s-au redus cu 5,4% fata de primele trei luni din 2008, pana la 323,5 mil. lei (75,8 mil. euro). Pe asigurari Casco, subscrierile s-au diminuat cu 2,2%, pana la 182,5 mil. lei (42,8 mil. euro), in timp ce pe asigurari RCA (raspundere civila auto obligatorie) afacerile au urcat cu 1,4%, pana la 68,7 mil. lei (16,1 mil. euro).
"Stoparea dezvoltarii parcurilor auto genereaza, pe de o parte, o reducere a cererii de polite noi Casco. In acelasi timp, insa, denuntarea unui numar de contracte de leasing din ce in ce mai mare determina rezilierea inainte de scadenta a politelor de asigurare de avarii si furt corespunzatoare. Acestea sunt principalele motive care au dus la usoara scadere a volumului de prime brute subscrise pe clasa de asigurari Casco", explica reprezentantii Allianz-Tiriac.
Pe de alta parte, compania a crescut pe segmentul RCA datorita ofertei segmentate in functie de profilul de risc al soferului si de caracteristicile masinii.
 
Creste pe asigurari de viata
Asigurarile de viata i-au adus companiei o crestere de 7,4%, pana la 27,8 mil. lei (6,5 mil. euro), sustinuta de vanzarile de polite traditionale.
Allianz-Tiriac a inregistrat un profit operational de 5,2 mil. lei (1,2 mil. euro) in primul trimestru.
"La fel ca intreaga piata a asigurarilor, resimtim efectele crizei, insa suportam mult mai bine presiunile generate de deteriorarea conditiilor de piata", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.
In 2008 compania a raportat un profit brut de 35 mil. lei (9,5 mil. euro), potrivit rezultatelor auditate, in scadere cu 17% fata de 2007, din cauza majorarii provizioanelor.
Primele brute subscrise anul trecut au fost de peste 1,38 mld. lei (376,2 mil. euro), cu 12% peste nivelul din 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO