Bănci și Asigurări

Procedurile de fuziune intre HVB si Banca Tiriac se prelungesc

14.03.2006, 00:00 26

Procesul administrativ de fuziune dintre HVB Bank si Banca Tiriac reporneste de la zero dupa ce Adunarile Generale ale Actionarilor celor doua banci au respins proiectul intocmit pe baza unei hotarari luate in septembrie 2005, in conditiile unor intarzieri in obtinerea aprobarilor autoritatilor competente. Astfel, a fost aprobata initierea unui nou proces de fuziune, in cadrul caruia HVB Bank va fi absorbita de Banca Tiriac.

Consiliile de Administratie ale celor doua banci au fost din nou imputernicite sa intocmeasca un proiect de fuziune, pe care apoi sa-l aprobe si sa desfasoare toate operatiunile necesare.

Hotararea finala in privinta fuziunii urmeaza sa fie luata intr-o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor HVB si ai Bancii Tiriac.

Ca urmare, este de asteptat ca procedurile sa mai dureze, amanand implicit integrarea si cu UniCredit Romania.

In aceste conditii, AGA de la Banca Tiriac l-a reconfirmat in functia de presedinte pe Selcuk Saldirak. Haluk Kurcer si Catalin Parvu au fost numiti in pozitiile de vicepresedinti, iar Wolfgang Schoiswohl, reprezentant al Bank Austria Creditanstalt, a fost numit administrator si vicepresedinte al bancii.

Cei patru fac parte si din Consiliul de Administratie, alaturi de alti cinci membri, iar mandatele lor sunt valabile pana cand fuziunea cu HVB devine efectiva, cu posibilitatea de a fi renumiti.

In acelasi timp, actionarii Bancii Tiriac au aprobat modificarea unor prevederi din actul constitutiv, conform unor recomandari ale Bancii Nationale.

Actionarul majoritar este Bank Austria Creditanstalt, care detine 50% plus o actiune din capitalul social, in timp ce omul de afaceri Ion Tiriac a ramas cu 41,21% prin intermediul firmei cipriote Vesanio Trading, in urma tranzactiei finalizate toamna trecuta cu banca austriaca.

Un pachet de 8,03% din actiunile Bancii Tiriac apartine unor persoane fizice romane.

Conform Actului constitutiv modificat, in toata perioada in care Vesanio detine cel putin 10% din actiuni, conditiile de cvorum ale AGA nu sunt considerate indeplinite la prima convocare decat daca Vesanio este prezenta. De asemenea, este nevoie de votul pozitiv al acestui actionar pentru decizii privind etapele si formalitatile legale ale fuziunii cu HVB, eventuale modificari la nivelul capitalului social, precum si tranzactii cu valoarea mai mare de 5 milioane de euro angajand banca in orice parteneriat sau orice contract de asociere in participatiune sau in orice achizitie a oricarei entitati pe care banca o va controla, daca obiectul de activitate al entitatii respective se refera la activitati nebancare. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO