Bănci și Asigurări

Producătorul de mobilă Italsofa, cu o fabrică în Baia Mare, ia 5 mil. euro de la EximBank pentru capital de lucru

Francesco Stasolla, directorul general al Italsofa România

Francesco Stasolla, directorul general al Italsofa România

Autor: Cristina Bellu

18.08.2021, 12:15 796

Producătorul de fotolii şi canapele Italsofa România, subsidiara locală a grupului italian Natuzzi, a accesat un credit de 5 mil. euro de la EximBank, fonduri care sunt destinate finanţării activităţii curente a companiei şi care au fost acordate cu garanţie de stat emisă în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, care acoperă 90% din finanţare.

„Ne bucurăm că putem să asigurăm unuia dintre cei mai importanţi producători din industria de mobilă fondurile necesare pentru menţinerea activă a  lanţului de producţie, securizându-i necesarul de lichidităţi pentru activitatea curentă”, spune Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Italienii de la Natuzzi au intrat pe piaţa locală în anul 2001, când au început construcţia fabricii din Baia Mare, în care au investit mai mult de 38 de milioane de euro. Din fabrica de 76.000 de metri pătraţi, produsele pleacă aproape în totalitate la export către pieţe precum Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Anul trecut, afacerile companiei au fost în scădere cu 6% comparativ cu anul precedent, în contextul crizei generată de pandemia de COVID-19. Profitul de 7,8 milioane de lei a fost şi el mai mic decât în 2019, doar numărul de angajaţi fiind pe plus, de la 1.003 în 2019 la 1.060 în 2020.

„După 20 de ani în România, Italsofa România continuă să reprezinte un activ strategic în care Natuzzi continuă să investească. Fluxul de comenzi al grupului în Europa se menţine solid, iar facilităţile industriale din România sunt mai importante decât până acum pentru susţinerea creşterii în regiunea EMEAI. Noua facilitate de finanţare oferită de EximBank vine în sprijinul investiţiilor şi cash flow-ului pozitiv pe care Grupul le obţine în această perioadă dificilă”, spune Francesco Stasolla, directorul general al Italsofa România.

Fabrica italienilor de la Natuzzi face parte din cele mai mari businessuri din industria de mobilă din România după cifra de afaceri, dar şi din judeţul Maramureş, care s-a conturat ca un hub al fabricării de mobilă. Grupul Natuzzi a fost fondat în 1959 de Pasquale Natuzzi, fiind iniţial un mic atelier ce producea canapele din piele.

Pentru 2021, Italsofa are un buget de investiţii în valoare de 1,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO