Bănci și Asigurări

Profitul Raiffeisen a urcat cu 75%, pana la 165 mil. euro

Profitul Raiffeisen a urcat cu 75%, pana la 165 mil. euro
05.03.2009, 00:00 34

Raiffeisen Bank Romania a obtinut in 2008 un profit net de peste 165 mil. euro (calculat dupa standardele contabile internatio-nale), in crestere cu 75,6% fata de nivelul din 2007, o contributie de peste 50% avand-o divizia de retail.
"2008 a fost un an absolut extraordinar pentru noi. Sunt extrem de multumit cu ceea ce am reusit, mai ales ca profitul nu include niciun castig extraordinar si vizeaza strict activitatea bancii. 2009 va fi mai dificil, dar suntem foarte bine pozitionati pentru a face fata", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, care a prezentat ieri pentru a opta oara rezultatele anuale ale bancii. Profitul ar urma sa fie folosit in mare masura pentru capitalizarea bancii.
Bogdan Popa, directorul financiar al Raiffeisen, a precizat ca Trezoreria a contribuit cu circa 10% din profit, retailul cu peste 50%, iar restul a venit de la divizia corporate. Cat priveste structura veniturilor, dobanzile si comisioanele au cumulat 90%, iar trezoreria si investment bankingul - 10%.
Soldul creditelor acordate in 2008 a urcat cu 14%, pana la 2,67 mld. euro. Van Groningen a precizat insa ca Raiffeisen a originat credite de inca 2 mld. euro, dar care au fost externalizate si contorizate in strainatate. "Nu este un secret ca din 2005 am inceput sa externalizam si sa vindem pachete de credite, ceea ce a afectat evolutia activelor."
Raiffeisen si-a asigurat o sursa de finantare prin securitizarea de credite, mai ales ipotecare. La sfarsitul lui 2008, activele insumau 4,65 mld. euro.
In urma externalizarii de credite, soldul depozitelor atrase a depasit substantial soldul creditelor inregistrate in bilantul local, altminteri raportul credite totale/depozite fiind mult peste 100%. "Suntem foarte lichizi, cu un raport credite/depozite de 73%."
Pentru 2009, Van Groningen anticipeaza mentinerea presiunii pe marja de dobanda, scaderea veniturilor din comisioane si cresterea provizioanelor, ceea ce va impune reduceri ale cheltuielilor mai ales pe zona proceselor din banca, a chiriilor si a resurselor umane.
Inceputul de an s-a aratat dificil in conditiile scaderii cererii de credite, pe fondul scumpirii acestora. "Pe anumite produse vanzarile s-au situat la 10% din ce vindeam intr-o luna buna din 2008. Evident ca nu ne convine si nu putem continua cu o activitate atat de redusa", spune Van Groningen.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO