Bănci și Asigurări

Proiectul de asigurare obligatorie a locuintelor ia forma

29.07.2005, 19:41 23

Asiguratorii si reprezentantii statului s-au pus de acord asupra principalelor caracteristici ale noului sistem de asigurare obligatorie a locuintelor la riscurile de catastrofa. Astfel, proiectul prevede ca asigurarea sa acopere riscurile de cutremur, inundatii, alunecari de teren si furtuna, pentru sume de asigurare de valori diferentiate pentru mediul urban si mediul rural, care se vor indexa anual.

Societatile de asigurare vor gestiona acest segment de piata care ar putea inregistra, pe termen mediu si lung, cresteri de peste 10 ori fata de nivelul actual, in conditiile in care doar 8% din locuintele capitalei sunt asigurate in prezent impotriva catastrofelor naturale, cifrele fiind chiar mai mici la nivel national.

"Acest proiect este benefic pentru toti factorii implicati, fie ca vorbim de stat, asiguratori sau populatie. In masura in care partile implicate vor oferi mai mult decat au facut pana acum, acest proiect va fi finalizat. Mi-e greu insa sa cred ca sistemul va fi pus la punct de anul viitor. Trebuie mai intai puse la punct o serie de detalii precum un sistem IT performant care sa gestioneze baza de date necesara implementarii proiectului. Oricum, necesitatea sistemului nu poate fi pusa la indoiala. Statul nu va mai putea suporta pentru mult timp pagubele catastrofelor naturale, aceasta sarcina urmand a fi preluata la sectorul privat", a declarat Mugurel Ceraceanu, director general al Asiban.

In acest moment, la nivel national, doar 4-6% din locuinte sunt asigurate contra riscului de cutremur, de exemplu. O asigurare a unui apartament de 40.000 de euro costa circa 100 de euro pe an. Anul trecut au fost incheiate polite de asigurari de incendiu si calamitati naturale in valoare de circa 92 de milioane de euro, printre cei mai importanti jucatori pe aceasta piata numarandu-se societatile Allianz-Tiriac, Omniasig, AIG, Asirom si Asiban.

Conform proiectului, asiguratorii vor fi responsabili pentru emiterea politelor de asigurare, acestia fiind si entitatile responsabile cu evaluarea daunelor si plata despagubirilor catre persoanele asigurate. Societatile de asigurare vor infiinta totodata o societate de asigurare-reasigurare care va avea ca atributie principala gestionarea relatiilor cu reasiguratorii.

Primele de asigurare urmeaza a fi stabilite functie in principal de gradul de cuprindere in asigurare si costurile de reasigurare, insa se preconizeaza ca vor fi fixe si de valori mici. Vor exista subventii ale statului pentru plata primelor de asigurare de catre persoanele cu venituri mici si, de asemenea, statul se va implica la nivelul oferirii de garantii pentru reasigurare.

La propunerea reprezentantilor pietei de asigurari, se va analiza posibilitatea includerii in asigurarea obligatorie si a acelor imobile care, in sistem facultativ, nu sunt asigurabile (cladiri degradate, fara autorizatie de constructie etc.), avand in vedere ca riscul este dispersat in teritoriu si se estimeaza ca ponderea acestora nu este ridicata.

"Scopul nostru este sa cream un sistem de protectie minima prin asigurare, iar pe principiul solidaritatii ar trebui sa avem in vedere toate imobilele. Vom analiza aceasta posibilitate", a afirmat Radu Mircea Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, declarase la inceputul lunii ca asigurarea locuintelor va deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006.

"Este important sa analizam foarte atent modalitatea practica de aplicare a unui astfel de sistem, astfel incat sa evitam aparitia oricaror probleme. Unele aspecte tehnice vor fi definitivate in cadrul unor discutii viitoare, la care dorim sa participe si reprezentanti ai autoritatilor locale, a caror implicare poate contribui la cresterea gradului de cuprindere in asigurare", a declarat Mihail Tecau, secretar General al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO