Bănci și Asigurări

Provizioanele au accelerat în iulie: bancherii au pus deoparte 175 mil. euro

Provizioanele au accelerat în iulie: bancherii au pus deoparte 175 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

16.10.2011, 14:32 331

Sumele puse deoparte de bancheri pentru a acoperi pierderile din credite cu probleme au făcut un salt de 739 milioane de lei (175 mil. euro) în luna iulie, cu 16% peste nivelul provizioanelor constituite în iunie. Presiunea pe portofoliile de credite ale băncilor rămâne semnificativă în condiţiile în care economia nu înregistrează o revenire vizibilă.

După saltul din luna iulie stocul de provizioane create de bănci a ajuns la un nou vârf, de 27,8 miliarde de lei (echivalentul a 6,6 mld. euro), arată datele BNR. Stocul provizioanelor este cu 31% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


"Provizioanele sunt legate de modul în care merge economia şi cererea solvabilă de credite. Este nevoie ca economia să crească mai aproape de nivelul potenţial şi cererea solvabilă de credite să-şi revină pentru ca şi provizioanele să scadă. Aşa cum merg lucrurile în acest moment probabil că cererea de credite nu va creşte foarte mult, dar băncile au nevoie de volume mai mari pentru ca presiunea provizioanelor să scadă", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală.

Provizioanele reprezintă în acest moment 13% din soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în condiţiile în care înainte de criză, când vânzările de credite creşteau cu două cifre, ponderea nu depăşea 3%. Creş­terea provizioanelor din ultimii doi ani şi jumătate s-a suprapus însă peste îngheţarea finanţărilor, soldul creditului privat stagnând din 2009 încoace în jurul a 200 miliarde de lei.


Luna iulie a marcat o creştere cu peste 850 milioane de lei a creditelor încadrate în categoria "pierdere" după reglementările BNR (adică cu întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile sau cazurile în care împotriva debitorului au fost demarate proceduri juridice). Creditele ajunse în această categorie, care însumau 38,3 miliarde de lei în luna iulie, trebuie provizionate integral.

Creşterea mai mică a provizioanelor comparativ cu creditele din categoria "pierdere" se explică prin faptul că BNR le permite băncilor să deducă până la 25% din valoarea de piaţă a garanţiilor deţinute, dacă există. Astfel, deşi creditele încadrate în această categorie depăşesc 38 miliarde de lei, valoarea ajustată cu garanţiile este de circa 25 miliarde de lei.

Valoarea ajustată a creditelor încadrate în categoriile "îndoielnic" (întârziere între 60 şi 90 de zile) şi "pierdere" se ridică la 26,6 miliarde de lei (6,3 mld. euro), ceea ce înseamnă că provizioanele constituite de bancheri acoperă în proporţie de 104% aceste credite.


Provizioanele noi constituite de bancheri au urcat pe un palier superior în al doilea trimestru al anului, după ce în primele trei luni situaţia părea să se stabilizeze.

Sumele puse deoparte pentru acoperirea pierderilor din credite au fost, în medie, de circa 300 milioane de lei în perioada ianuarie-martie, pentru ca în aprilie să se înregistreze un vârf al acestui an, de 1,2 miliarde de lei.


Volumul ridicat al provizioanelor a determinat băncile să pună toată presiunea pe clienţii buni-plat­nici, prin menţinerea unor marje de dobândă (diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite) ridicate. Marja de dobândă la creditele în lei aflate în sold urca la aproape 6% la sfârşitul lunii august, după ce în 2009 ajunsese la un minim de 3,5%.

"Băncile trebuie să-şi asigure anumite cerinţe de capital. Nivelul povizioanelor influenţează evident dobânzile ca şi cererea solvabilă de cre­dite", susţine Lucian Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO