Bănci și Asigurări

Provizioanele pun din nou presiune pe câştigul Bancpost

Autor: Voican Razvan

30.11.2010, 23:42 19

Grecii de la Eurobank, proprietarul Bancpost, au raportat pentrutrimestrul al treilea un profit net de 3,2 mil. euro pentruoperaţiunile din România, la mai puţin de jumătate faţă de câştiguldin trimestrul al doilea, în condiţiile în care s-a confrunat cu onouă creştere a creditelor neperformante.

Chiar şi în perioada similară din 2009 câştigul fusese marginalmai mare, de 3,3 mil. euro, încheind o serie de trei trimestreconsecutive de pierderi, chiar şi după standardele internaţionalede raportare.

În schimb, după standardele româneşti de contabilitate Bancposta înregistrat la 9 luni o pierdere netă de circa 225 mil. lei,potrivit unor surse bancare.

Pe lângă Bancpost, grecii mai deţin în România societăţi decredite de consum, leasing, asigurări, fonduri mutuale sauconsultanţă pe piaţa de capital şi în domeniul imobiliar.

Din iulie şi până în septembrie anul acesta, Eurobank acontabilizat credite care au ajuns să aibă întârzieri la plataratelor mai vechi de 90 de zile în valoare de 56 mil. euro, faţă de

34 mil. euro în trimestrul al doiea sau 71 mil. euro în primeletrei luni ale anului.

În aceste condiţii, ponderea creditelor neperformante a urcat la14,3% din totalul portofoliului de finanţări, de la 12% laînceputul anului, respectiv 3,2% la sfârşitul lui 2008.

Grecii au reuşit să îşi majoreze veniturile operaţionale înprimele nouă luni ale anului cu 1%, în special prin creştereamarjei de dobândă. În paralel, preocuparea pentru reducereacosturilor s-a văzut în scăderea cheltuielilor operaţionale cu 8%,până la 124 mil. euro. Eurobank a păstrat reţeaua de retail la 286de unităţi, însă a renunţat la trei centre corporate, numărulacestora coborând la 16.

În primele trei trimestre ale anului grupul a acumulat un câştignet de

13,9 mil. euro în România, faţă de o pierdere de 4,3 mil. euro,în perioada similară a anului trecut.

Eurobank a reuşit să obţină câştiguri mai mari în ciudadiminuării bilanţului, care s-a restrâns cu 579 mil. euro întrimestrul al treilea, până la 5,2 mld. euro. În septembrie anultrecut soldul creditelor depăşea uşor 3,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO