Bănci și Asigurări

Raiffeisen ia un imprumut de 25 mil. euro de la BERD ca sa-si consolideze capitalul

Raiffeisen ia un imprumut de 25 mil. euro de la BERD ca sa-si consolideze capitalul

Steven van Groningen: Am considerat ca este bine sa intarim baza de capital a bancii

23.09.2009, 17:46 29

Raiffeisen Bank Romania va primi in curand de la Banca Europeanapentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un imprumut subordonat invaloare de 25 mil. euro pentru consolidarea capitalului astfelincat banca sa continue creditarea companiilor.

Creditul poate fi asimilat capitalului de rangul 2 (Tier 2),astfel de imprumuturi fiind acordate de multe ori de catrebancile-mama. In cazul unui ipotetic default, finantatorii careofera credite subordonate sunt platiti doar dupa ce creditoriiseniori isi recupereaza creantele.

"Am considerat ca este bine sa intarim baza de capital a bancii,pentru a putea reactiona la oportunitatile si provocarile actualepe piata romaneasca", a spus Steven van Groningen, presedinteleRaiffeisen Bank. In urma testelor de rezistenta la stres rulate deBNR la sfarsitul primaverii, Van Groningen afirmase ca banca nu arenevoie de o majorare de capital pentru a face fata cresteriicreditelor neperformante.

Surse bancare afirma ca la sfarsitul semestrul I creditele dinportofoliul Raiffeisen clasificate drept indoielnic si pierderereprezentau sub 10% din portofoliu, in conditiile in care mediasistemului bancar ajunsese la 11,76% pe baza raportarilor conformecu standardele romanesti de contabilitate.

Finantarea de 25 mil. euro obtinuta de la BERD face partedintr-un pachet de 150 mil. euro pe care Raiffeisen International -actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania - l-a negociat cuinstitutia financiara internationala.

In cadrul acestui pachet vor mai primi bani filialele dinUcraina - Bank Aval, care va beneficia de nu mai putin de 100 mil.euro avand in vedere situatia dificila in care se afla, si cea dinRusia, care primeste 25 mil. euro.

"Acest pachet de finantare va intari filialele noastre, ceea ceva fi si in beneficiul economiilor locale", a declarat HerbertStepic, CEO al Raiffeisen International si presedintele Consiliuluide Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO