Bănci și Asigurări

Randamentul la titlurile de stat pe un an urca la 7,23%

12.04.2007, 20:20 22

Randamentul la certificatele de trezorerie pe un an a urcat la 7,23% pe an la licitatia de ieri, cu 20 de puncte de baza peste nivelul stabilit in martie.
Chiar si platind un randament maxim de 7,39% pe an, Finantele nu au reusit sa plaseze decat titluri in valoare de 422 de milioane de lei (126 milioane de euro), respectiv mai putin de o treime din volumul anuntat initial. In luna martie, statul a vandut certificate in valoare de 300 de milioane de lei (volumul planuit), iar randamentul maxim acceptat a fost acelasi.
Cererea de astfel de titluri a fost semnificativa, totalizand 2,3 miliarde de lei (688 de milioane de euro), fata de 900 de milioane de lei, la licitatia din martie.
Finantele au anuntat un program incarcat de licitatii pentru trimestrul al doilea, avand in plan sa vanda atat obligatiuni de tip benchmark, cu maturitati de 3,5 si 10 ani, cat si certificate de trezorerie pe un an. Singurele emisiuni de valori importante (peste un miliard de lei) au fost insa programate in luna aprilie, seriile urmatoare avand volume modice.
Tot ieri, BNR a anuntat o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, prin care doreste sa absoarba 1,6 miliarde de lei de pe piata, in conditiile in care la sfarsitul saptamanii ajunge la scadenta o serie mai veche de astfel de instrumente, in valoare de 2,5 miliarde de lei. Rezultatele licitatiei vor fi publicate astazi.
Vanzarea de titluri de stat nu a creat efecte pe piata valutara, unde cotatiile au stagnat in apropierea nivelului de 3,34 lei pentru un euro pe tot parcursul sedintei de tranzactionare.
Aglomerarea emisiunilor de titluri si scaderea lichiditatii de pe piata monetara au pus Finantele in pozitia de a fi nevoite sa plateasca randamente tot mai mari.
Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni cu scadenta la cinci ani in valoare de un miliard de lei, cu o treime mai putin decat suma anuntata initial, randamentul mediu fiind de 7,21% pe an. Pentru aceasta luna mai sunt programate o emisiune de obligatiuni, pentru 19 aprilie si una de certificate de trezorerie pe 25 aprilie, ambele cu volume de 100 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO