Bănci și Asigurări

Reguli noi la privatizarea BCR: selectie in doua etape, pentru un pret cat mai mare

18.07.2005, 19:10 13

Chiar in ziua in care AVAS anunta numele investitorilor interesati de BCR care vor putea intra in camera de date a bancii, Guvernul a modificat pentru a doua oara strategia de privatizare: negocierile directe se vor purta cu primele doua clasate dintre bancile care vor depune oferte angajante, solicitandu-li-se apoi oferte imbunatatite, care sa permita obtinerea unui pret cat mai bun.

Conform vechilor reglementari, ofertantul desemnat castigator pe baza punctajului calculat de comisia de privatizare avea exclusivitate pe parcursul negocierii in vederea incheierii contractului, ceea ce il scutea de presiuni concurentiale suplimentare.

Dupa cum s-a gandit Guvernul intre timp, prin selectarea a doua banci cu care sa se desfasoare negocierile, acestea ar fi puse in situatia de a se lupta direct intre ele, dupa ce anterior castigasera la puncte in fata celorlalti competitori.

In ideea ca mai mult de doi investitori vor depune oferte angajante. In acelasi timp, este prevazut ca in cazul esuarii negocierilor cu ofertantul care depune cea mai consistenta oferta imbunatatita, comisia de privatizare va putea trece la continuarea negocierii cu celalalt ofertant selectat pentru duelul final.

Dincolo de justificarea maximizarii pretului, modificarea reglementarilor dupa declansarea procedurilor de privatizare iese din uzantele in domeniu, maniera de lucru a Guvernului putand genera o anumita neincredere in randul investitorilor, care nu mai stiu la ce se pot astepta.

In prezent, zece banci au primit avizul comisiei de privatizare pentru a intra in camera de date a BCR, acestea urmand sa ia nota de schimbarea regulilor jocului.

Potrivit acestora, in cazul in care mai multi ofertanti s-ar plasa pe pozitia intai, intrunind acelasi numar de puncte, numai acestora li se va mai solicita depunerea de oferte imbunatatite, iar investitorii clasati pe locul doi ar urma sa fie eliminati din competitie. In schimb, in varianta cu un singur ofertant pe locul unu, dar cu mai multi competitori pe locul doi, vor fi invitati sa depuna oferte imbunatatite si toti cei plasati pe pozitia secunda.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor angajante este 19 septembrie.

Din 11 scrisori de intentie primite, comisia de privatizare a BCR a acceptat zece, venite din partea bancilor Fortis (active de 694 mld. euro), Banco Comercial Portugues (active de 71,8 mld. euro), Banca Nationala a Greciei (active de 60,1 mld. euro), Banca Intesa (active de 274,5 mld. euro), Deutsche Bank (active de 901 mld. euro), Erste Bank (148 mld. euro), Dexia (active de 389 de mld. euro), KBC (active de 296 de mld. euro), BNP Paribas (active de 905,9 mld. euro) si ABN AMRO (active de 742,9 miliarde euro).

Nu a fost avizata participarea la privatizare a consortiului american format din fondurile de investitii Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International.

In luarea acestei decizii, AVAS, care reprezinta statul ca actionar principal al BCR, a consultat si Banca Nationala.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat ca banca centrala se poate pronunta numai asupra reputatiei participantilor la privatizare.

"Potrivit legii, Bancii Nationale a Romaniei i se poate cere opinia in legatura cu un singur criteriu: reputatia participantilor la actul de privatizare. Cat priveste celelalte criterii, prerogative au in exclusivitate comisia de privatizare si evaluatorul strain", a spus Vasilescu.

Normele bancii centrale nu permit unui fond de investitii sa detina un pachet semnificativ din actiunile unei banci.

Potrivit articolului 15 aliniatul 1 din norma BNR 10/2004, fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica (..) nu pot participa ca fondator sau actionar semnificativ la capitalul social al unei banci.

Pe de alta parte consortiul american nu a depus ultimele bilanturi pentru fiecare fond in parte. De asemenea fondurile nu au rating. Cele doua prevederi faceau parte din selectia de oferte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO