Bănci și Asigurări

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 2,4 mld. € în S1

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 2,4 mld. € în S1

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

21.08.2012, 00:06 300

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 10,4 milioane de lei (2,4 miliarde de euro) în primele şase luni, în creştere cu 22% faţă de perioada corespun­ză­toare a anului trecut, o cincime din bani fiind cheltuiţi la comercianţi din străinătate, potrivit datelor BNR.

Volumul plăţilor efectuate în străinătate cu carduri emise de băncile locale a depăşit 2,2 miliarde de lei în primele şase luni, cu 19% mai mult decât în perioada ianuarie-iunie 2011, fiind vizibilă o accelerare a ritmului de creştere în trimestrul al doilea.

Totodată, retragerile de numerar de la bancomate au însumat 51,4 mld. lei (11,7 mld. euro), fiind în creştere cu 10%. Retragerile de numerar au loc în cea mai mare parte la bancomatele instalate de băncile locale, deţină­to­rii de carduri evitând astfel comisioanele mari pe care trebuie să le achite când retrag numerar de la ATM-uri din străinătate. Sumele retrase de la bancomat reprezintă în continuare peste 80% din volumele tranzacţionate pe carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO