Bănci și Asigurări

Salt anual de 20% al creditării totale în valută în septembrie, cea mai mare viteză din ultimii 14 ani. Creditele corporate în valută sunt motorul, urcând cu 35%

Salt anual de 20% al creditării totale în valută în...

Autor: Claudia Medrega

26.10.2022, 00:07 691

Creditele în valută au devenit din nou atractive în acest an pe măsură ce dobânzile la lei au prins viteză depăşind cu mult dobânzile la împrumuturile în valută, astfel că în septembrie creditarea totală în valută a ajuns la un salt de 20% faţă de aceeaşi lună din 2021, marcând cea mai mare viteză din ultimii 14 ani.

Împrumuturile corporate în valută sunt motorul, urcând cu o viteză de circa 30%, dublă faţă de ianuarie. Practic, firmele au început să redescopere în lunile de vară din acest an şi mai ales în septembrie creditele în valută, mai ieftine, odată cu creşterea dobânzilor la lei, ritmul de creştere a creditelor corporate în valută ajungând în septembrie 2022 la aproape 35% faţă de septembrie 2021, viteză mai mult decât dublă faţă de cea de la începutul anului.

Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a urcat în septembrie la 9,6%, nivel mai mult decât triplu faţă de cea la creditele corporate în euro, care a ajuns la 3%.

Privind retrospectiv, în 2009 – când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a cre­ditării şi a economiei - ponderea îm­pru­muturilor în valută reprezenta circa 60% din total. Până în 2011, valuta a făcut "legea" pe creditare şi creditele în valută au urcat până la un vârf de 63,7%, pentru ca ulterior să urmeze o ten­dinţă descendentă, până la un minim de mai puţin de 30% în ultimii ani, conform datelor BNR. În 2008 creditarea în valută creştea cu peste 40%, iar în 2009 ritmul se înjumătăţise. În 2008 creditarea în valută creştea cu peste 40%, iar în 2009 ritmul se înjumătăţise.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO