Bănci și Asigurări

Scandalul Carpatica Asig: şeful ASF a fost reţinut. Procurorii DNA cer aviz pentru Daniel Chiţoiu

Scandalul Carpatica Asig: şeful ASF a fost reţinut....

Autor: Ciprian Botea

25.02.2014, 20:33 1030

Scandalul Carpatica Asig, unul dintre cele două „cutremure“ care au lovit piaţa asigurărilor în ultima lună, a ajuns la fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu şi la Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, acesta din urmă fiind reţinut ieri de procurorii DNA pentru 24 de ore, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Conducerea ASF va fi preluată de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu.

Procurorii au cerut tot ieri aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu, a cărui soţie este de asemenea urmărită penal în acest dosar. El este acuzat de procurori de abuz în serviciu, pentru că ar fi iniţiat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea structurii de conducere a ASF, care ar fi avut ca scop „sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig”.

Ordonanţa aprobată în toamna anului trecut a vizat reducerea numărului de membri din Consiliul ASF şi introducerea unor criterii de incompatibilitate pentru ocuparea acestei funcţii. Vizat ar fi fost Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, a cărui soţie este parlamentar PSD şi care a devenit incompatibil cu funcţia ocupată odată cu modificarea legislaţiei.

Daniel Tudor este urmărit la rândul său în acest dosar pentru că ar fi sprijinit grupul infracţional constituit de Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica, Marian Mîrzac, membru în Consiliul ASF, şi Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al Carpatica. Apare astfel întrebarea de ce să fi fost vizat Tudor de această ordonanţă din moment ce, conform procurorilor, nu era o piedică pentru grupul care urmărea favorizarea Carpatica.

Carpatica Asig ar fi avut nevoie de protecţie după ce un control al autorităţii de supraveghere ar fi relevat deficienţe grave în activitatea de reasigurare, ceea ce ar fi implicat o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea autorizării de funcţionare a asigurătorului.  Totodată, procurorii cercetează dacă Laura Chiţoiu, directorul direcţiei avizări din ASF, ar fi facilitat avizarea Inei Crudu în funcţia de director general al Car­pa­tica Asig. De asemenea, procurorii spun că oficiali din ASF ar fi ajutat Carpatica să ascundă numărul real al reclamaţiilor primite de la clienţi, contribuind astfel la îmbună­tăţirea fără baze reale a imaginii companiei.

Ruşanu este cercetat tot în legătură cu procesul de adoptare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea statului ASF, care a condus la înlăturarea lui Daniel Tudor, şi în acelaşi timp este acuzat de procurori că ar fi exercitat presiuni asupra mai multor companii de asigurări pentru a-l numi pe Radu Mustăţea la conducerea Biroului Asigurărilor Auto din România (BAAR).

Ruşanu şi Chiţoiu sunt practic ultimele nume grele intrate pe lista celor cercetaţi de DNA în dosarul Carpatica, iar întrebarea este până unde vor merge procurorii. Chiţoiu este doar unul dintre semnatarii ordonanţei privind modificarea statutului ASF, ceilalţi doi fiind premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.

 

S-a extins rapid: cronologia scandalului ASF - Carpatica Asigurări

28 ianuarie

  • Procurorii DNA anunţă percheziţii în 17 locaţii din Bucureşti şi Sibiu într-un dosar legat de infracţiuni precum luare/dare de mită, trafic/cumpărare de influenţă, fals şi uz de fals sau abuz în serviciu.

  • DNA începe urmărirea penală faţă de Laura Chiţoiu, director al direcţiei avizări din ASF, pentru abuz în serviciu. Ea ar fi facilitat avizarea Inei Crudu în funcţia de director general al Carpatica Asig.

  • Este începută urmărirea penală faţă de Marian Mîrzac, membru în consiliul ASF, Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al Carpatica Asig, şi Cezar Giurgea, funcţionar în ASF.

  • Marian Mîrzac, Radu Mustăţea şi Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, sunt reţinuţi pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preven­tivă. Ina Crudu este audiată de procurorii DNA.

29 ianuarie

  • Marian Mîrzac şi Ilie Carabulea sunt arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în timp ce în cazul lui Radu Mustăţea, acuzat de complicitate la dare/luare de mită, instanţa respinge cererea de arestare.

  • Procurorii încep urmărirea penală faţă de Daniel Tudor, fost preşedinte al CSA şi fost vicepreşedinte al ASF. El este acuzat că ar fi sprijinit grupul infracţional de la Carpatica Asig.

  • Acuzaţiile vizează tergiversarea concluziilor unui control derulat la Carpatica Asig, în urma căruia s-ar fi impus o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea autorizării de funcţionare.

30 ianuarie

  • Premierul Victor Ponta intervine în scandal şi spune că modificarea ordonanţei de reducere a membrilor Con­siliului ASF, menţionată în dosar, a fost impusă de FMI şi CE.

  • ASF anunţă că va reevalua contractele de reasigurare ale Carpatica, inclusiv reflectarea acestora în situaţiile financiare, şi că a solicitat informaţii suplimentare privind solvabilitatea şi lichiditatea firmei.

3 februarie

  • Curtea de Apel Bucureşti respinge recursurile formulate de Carabulea şi Mîrzac privind arestarea preventivă. Este respins şi recursul procurorilor privind cercetarea în libertate a lui Mustăţea.

5 februarie

  • Daniel Chiţoiu, a cărui soţie este cercetată şi cel care a semnat ordonanţa privind nu­mărul de mem­bri din Consiliul ASF, demisionează din funcţia de ministru de finanţe.

6 februarie

  • Carpatica Asig anunţă că are lichidităţi de 90 mil. lei, că numărul de reclamaţii a scăzut cu 21% în 2013 faţă de 2012 şi enumeră printre companiile la care s-a reasigurat Hanover, Swiss sau Sirius.

10 februarie

  • Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului mai multe documente legate de ordonanţa despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele Carpatica Asig.

11 februarie

  • Comisia juridică a Camerei Deputaţilor aprobă solicitarea DNA de a pune la dispoziţia procurorilor o serie de documente în legătură cu ordonanţa privind numărul de membri ai ASF.

  • ASF publică un proiect de normă care prevede că acţionarii şi persoanele semnificative ai asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea ASF.

12 februarie

  • Marian Mîrzac, acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig, a demisionat din funcţia de membru neexecutiv al ASF.

14 februarie

  • Laura Chiţoiu a fost audiată de procurorii DNA în dosarul Carpatica, în care este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind informată de calitatea sa de suspect în acest dosar.

18 februarie

  • Dan Ruşanu, preşedintele ASF, anunţă că Laura Chiţoiu, cercetată de procurori pentru abuz în serviciu, s-a autosuspendat din funcţia de director al direcţiei avizări din ASF.

21 februarie

  • Ruşanu a fost citat de procurorii DNA în dosarul Carpatica. El este acuzat că a exercitat presiuni pentru numirea lui Mustăţea la preşe­dinţia Biroului Asigurătorilor Auto.

24 februarie

  • Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor DNA privind prelungirea măsurii de arestare preventivă a lui Ilie Carabulea şi a complicelui său Marian Mîrzac.

25 februarie

  • DNA a cerut procurorului general al Parchetului instanţei supreme să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Da­niel Chiţoiu, în dosarul Carpatica.

  • Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Ruşanu, pentru favorizare a infractorului şi influen­ţare a declaraţiilor, şi au dispus reţinerea sa pentru 24 de ore.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO