Bănci și Asigurări

Se incinge lupta avocatilor la privatizarea BCR

27.05.2005, 19:17 51

Banca germana Deutsche Bank, cotata ca una dintre principalele favorite la preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), a selectat casa de avocatura Tuca & Asociatii pentru formarea echipei sale de negociere la privatizarea celei mai mari banci din Romania, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.

De asemenea, grupul bancar italian UniCredit, un alt mare favorit, conteaza pe serviciile firmei de avocatura Musat & Asociatii, de unde s-a desprins recent un grup de avocati condus de Florentin Tuca care a pus bazele casei de avocatura Tuca & Asociatii.

Printre firmele de avocatura care si-au oferit serviciile catre banca germana in cursa pentru BCR s-au aflat firmele internationale Linklaters si Salans, mai spun sursele citate.

Tuca & Asociatii castiga astfel primul mandat important si incearca astfel sa se pozitioneze in topul caselor de avocatura pe o piata a avocaturii de afaceri, estimata la 25 - 30 milioane euro pe an.

Deutsche Bank cauta acum sa coopteze in echipa sa pentru privatizarea BCR un auditor.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, BCR urmeaza sa fie scoasa la privatizare inaintea CEC, cu o strategie de privatizare care prevede vanzarea de catre stat a unui pachet de 50% plus o actiune din capitalul bancii.

Statul este asistat la aceasta tranzactie de catre una dintre cele mai puternice firme de avocatura din Romania - Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Printre investitorii interesati de privatizarea BCR se numara Deutsche Bank, francezii de la BNP Paribas, precum si grupurile italiene UniCredit, respectiv Intesa, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Comisia de privatizare a BCR este condusa de catre Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), alaturi de ministrul finantelor Ionut Popescu, seful Cancelariei premierului, Aleodor Francu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, Sebastian Bodu - secretar de stat in Ministerul Finantelor si sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu, directori in Banca Nationala.

BCR este cea mai mare banca din Romania din punctul de vedere al cotei activelor, care au trecut de 6 mld. euro la finele anului trecut.

Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vadut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 mil. dolari.

Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO