Bănci și Asigurări

Setea de consum s-a stins in toamna

Setea de consum s-a stins in toamna
14.11.2006, 18:54 15

Apetitul populatiei pentru credite de consum a inregistrat in septembrie un declin notabil, dupa ce se mentinuse la niveluri ridicate in lunile de vara.
In septembrie, creditul de consum a crescut cu 4,7%, dupa ce intre martie si august ritmul de expansiune oscilase intre 6% si 9%.
Exprimat in volum absolut, soldul a crescut in prima luna de toamna cu aproape 1,3 miliarde de lei (cea mai mica expansiune din februarie), pana la un total de 28 de miliarde de lei (7,9 miliarde de euro).
In aceste conditii, cresterea anuala a coborat la aproape 96% (91% in termeni reali), cu cinci puncte procentuale mai jos fata de luna precedenta. Aceasta este de altfel prima data de la inceputul lui 2006 cand ritmul nu mai indica dublari in termeni nominali. Varful a fost atins in aprilie, cand soldul inregistra o crestere cu 112% in termeni nominali (104% in termeni reali).
Si in anii trecuti creditul de consum a inregistrat incetiniri in ultimele luni de toamna si in iarna. In 2005, ritmul de crestere a incetinit usor in septembrie, dupa care s-a prabusit in noiembrie, devenind chiar negativ in decembrie.
In 2004 evolutia a fost ceva mai volatila. Dupa ce a crescut cu 7% in octombrie, creditul de consum a scazut in noiembrie, iar in lunile care au urmat a inregistrat cresteri modeste. Evolutiile au contrazis chiar ipoteza "febrei de consum" din perioada sarbatorilor, desi bancile au concurat societatile de credit in lansarea de oferte promotionale.
Incetinirea din luna septembrie a fost vizibila atat pentru creditul de consum in lei, cat si pentru cel in valuta.
Soldul creditului in lei a ajuns la 20,1 miliarde de lei (echivalentul a 5,7 miliarde de euro). Astfel, aproape 72% din finantarile pentru consum contractate au fost denominate in moneda locala. Ponderea detinuta de leu a urcat cu 10 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care in acest interval creditul in valuta a fost franat de normele restrictive impuse de BNR.
Daca in august creditul in lei urca cu aproape 7%, in prima luna de toamna ritmul a incetinit la 4%. In aceste conditii, si cresterea anuala a decelerat pana la 127% (121% in termeni reali), fata de 131% in august. Incetinirea se datoreaza insa partial si efectului de baza.
Creditul in valuta a ajuns la echivalentul a 7,9 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu aproape 45% in ultimele 12 luni. Ritmul anual de crestere a inregistrat astfel o noua incetinire, pana la 44%, de la 50% in luna anterioara. In septembrie, cresterea sa a fost de 6% fata de aproape 9% in august.
Ramane de vazut daca recenta masura a BNR, de a ridica plafonul de 300% din capitalurile proprii impus bancilor pentru finantarile in devize, va lasa loc pentru cresteri mai insemnate ale creditului de consum in valuta. In septembrie anul trecut, acesta inregistra cresteri anuale de 200%, plecand insa de la o baza de comparatie foarte redusa. Dupa impunerea masurilor BNR din toamna trecuta, multe banci s-au vazut nevoite sa intrerupa temporar acordarea de credite in valuta.
In septembrie, creditul de consum a lasat locul celui ipotecar, care a accelerat fata de lunile precedente. Inca de la inceputul anului bancherii vorbeau despre temperarea finantarilor pentru consum, dupa doi ani de crestere sustinuta, insa aceasta a fost prima luna in care prognozele lor s-au indeplinit. Oricum, creditul ipotecar ramane mult in urma celui de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO