Bănci și Asigurări

Sporiş trece de la sutele de milioane din trezoreria Raiffeisen la miliardele din trezoreria statului

Sporiş trece de la sutele de milioane din trezoreria Raiffeisen la miliardele din trezoreria statului

Autor: Voican Razvan

20.02.2012, 00:05 2117

După 10 ani în care a avut misiunea să facă bani pentru trezoreria austriecilor de la Raiffeisen, Cristian Sporiş, 35 de ani, urmează să schimbe locul "la masa de joc" şi să facă acelaşi lucru în numele statului din poziţia de secretar de stat responsabil cu administrarea datoriilor şi cu asigurarea finanţării.

Va fi pentru prima dată în ultimii opt ani când managementul datoriei publice şi şefia Trezoreriei statului sunt încredinţate unui expert recunoscut în sectorul privat (în breasla trezorierilor în special) şi care are cu adevărat o alură de tehnocrat potrivită de altfel unui asemenea job cu multe componente tehnice.

În 2001 PSD îi încredinţase acest post lui Enache Jiru - 36 de ani la vremea respectivă -, care de asemenea avea experienţă în domeniu, atât în sectorul bancar privat, cât şi la BNR, şi care a rămas în funcţie până în 2004.

În schimb, Sporiş este pe punctul de a intra într-un guvern care cel puţin teoretic ar urma să aibă o viaţă destul de scurtă, de până la un an.

Viitorul secretar de stat în Finanţe are o carieră în sectorul bancar construită de la zero: în vara lui 1996, la 20 de ani făcea practică în departamentul de credite al Sucursalei Sibiu a fostei Bănci Agricole, un an mai târziu era ofiţer de cont la National Bank of Greece - Sucursala Bucureşti, în 1998 ajungea dealer, iar în 2001 era avansat ca trezorier la banca grecilor. Competenţele sale profesionale s-au dezvoltat mai ales din 2002, de când a început să lucreze pentru austriecii de la Raiffeisen care tocmai preluaseră Banca Agricolă. A început ca senior FX dealer, în 2003 devenea directorul trezoreriei, iar din ianuarie 2005 deţine rangul de director executiv pe divizia trezorerie şi pieţe de capital. Din această poziţie el este responsabil pentru toate activităţile de tranzacţionare ale băncii, pentru gestionarea riscului de piaţă monetară şi de piaţă valutară, fiind implicat în acelaşi timp în toate deciziile băncii privind managementul activelor şi pasivelor.

Sporiş face parte astfel dintre veteranii Raiffeisen Bank România, participând la crearea uneia dintre cele mai puternice bănci locale, a cărei profitabilitate a fost confirmată şi în anii de criză. El a lucrat în subordinea lui James Stewart, vicepreşedintele executiv pe trezorerie şi pieţe de capital, care era vice la Raiffeisen România de dinainte de preluarea Băncii Agricole. Potrivit unor surse de pe piaţă, bancherul american tocmai a obţinut la începutul acestui an o prelungire de mandat de încă trei ani.

Desemnat pentru postul de secretar de stat responsabil cu trezoreria, Sporiş este şi membru în consiliul director al ACI România - asociaţia locală a dealerilor - ca şef al comisiei de profesionalism. El va împlini în mai 36 de ani, fiind născut în aceeaşi lună cu recent-instalatul ministru al finanţelor Bogdan Drăgoi, care însă de-abia face 32 de ani la primăvară.

Şeful trezoreriei Raiffeisen ar urma să preia întregul portofoliu deţinut de Drăgoi ca secretar de stat, de la conducerea departamentului trezorerie şi datorie publică, incluzând coordonarea programului de finanţare externă de 7 mld. euro, până la implicarea în negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană sau la administrarea instrumentului ajutoarelor de stat. Rămâne de văzut dacă va şi intra în CA la CEC Bank şi dacă va prelua conducerea comitetului de finanţări şi garanţii de la Eximbank.

Cine este Cristian Sporiş

În 2003, ca trezorier al Raiffeisen, el spunea într-un interviu pentru ZF că norocul şi în general ideea de a fi în locul potrivit la momentul potrivit joacă un rol major în destinul oamenilor şi în al său personal. "Cred că tot ce s-a întâmplat a fost să fie", afirma Sporiş. Se declara împotriva prie­teniilor la serviciu, iar în 2013 se vedea tot în banking, "normal pe o poziţie mai mare". Deo­cam­dată iese din banking, dar până în 2013 mai este.

Cristian Sporiş are un profil de bancher discret, impus şi de specificul profesiei de trezorier, cu canoanele stabilite de BNR în privinţa comentariilor publice. Directorul executiv al Raiffeisen pe trezorerie e pe cale să devină unul dintre rarele exemple în care un profesionist respectat şi bine plătit din sectorul privat alege să lucreze la stat, probabil pe un câştig mult mai mic, fără bonusurile specifice activităţii de trezorerie.

Şi nu neapărat salariul îi descurajează pe unii experţi din sectorul privat să treacă în administraţia publică cel puţin pentru o vreme, ci mai ales ideea că de la un punct încolo anumite compromisuri şi presiuni politice devin inerente.

Cristian Sporiş, 35 de ani

2005 - prezent: directorul executiv al Direcţiei trezorerie şi pieţe de capital din Raiffeisen Bank; membru al consiliului de administraţie al Raiffeisen Asset Management

2003 - 2005: directorul diviziei trezorerie şi pieţe de capital, implicat în toate deciziile Raiffeisen Bank cu privire la managementul activelor şi pasivelor

2002 - 2003: senior FX dealer la Raiffeisen Bank

Oct. 2001 - ian. 2002: trezorierul National Bank of Greece, Sucursala Bucureşti

Mart. 1998 - sept. 2001: Fx&Money Market dealer, National Bank of Greece, Sucursala Bucureşti

Absovent al ASE, Facultatea de finanţe-bănci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO