Bănci și Asigurări

Şeful trezoreriei Raiffeisen va fi secretar de stat responsabil cu Trezoreria la Finanţe

Şeful trezoreriei Raiffeisen va fi secretar de stat responsabil cu Trezoreria la Finanţe

Foto: Business Magazin

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

17.02.2012, 12:53 2284

Directorul executiv pe trezorerie şi arbitraj la Raiffeisen Bank, Cristian Sporiş, va fi numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu Trezoreria, post deţinut anterior de ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, au declarat pentru MEDIAFAX mai multe surse din mediul financiar.

"Au fost mai multe propuneri din mediul bancar, iar în final a rămas şeful trezoreriei de la Raiffeisen Bank, care are o vastă experienţă în sistem şi este apreciat ca unul dintre cei mai buni oameni din piaţă, având o relaţie foarte bună cu ceilalţi trezorieri", au spus sursele citate.

În vârstă de 36 de ani, Sporiş a abosolvit Facultatea de Finanţe - Bănci a Academiei de Studii Economice şi a lucrat prima dată în trezorerie la sucursala din România a Băncii Naţionale a Greciei.

Sporiş lucrează la trezoreria Raiffeisen din 2001, imediat după preluarea Băncii Agricole de către grupul austriac. În ianuarie 2003 a fost promovat director executiv al băncii pe trezorerie, iar din martie 2005 ocupă poziţia de director executiv al băncii pe aria trezorerie şi arbitraj.

MFP a împrumutat în acest peste 15 miliarde de lei, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru, iar până în decembrie se estimează că va mai atrage circa 50 de miliarde de lei. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să emită în primul trimestru, pe piaţa internă, titluri de stat cu o valoare indicativă cuprinsă între 14 şi 16 miliarde lei. În luna ianuarie, Finanţele au împrumutat 9,93 miliarde lei, de 2,2 ori mai mult decât era planificat, respectiv 4,5 miliarde lei.

MFP a programat pentru luna februarie şapte licitaţii prin care intenţionează să atragă 5 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, printre care şi obligaţiuni pe 15 ani în valoare de 300 milioane lei.

Trezoreria a strâns deja 5,1 miliarde lei în primele patru operaţiuni. Următoarea licitaţie este programată pentru luni, când Ministerul Finanţelor vrea să vândă obligaţiuni cu scadenţa la doi ani, de 750 milioane lei.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat în 2011 o sumă de 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.

La mijlocul anului trecut, România a atras 1,5 miliarde euro de pe pieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO