Bănci și Asigurări

Strainii au cumparat obligatiuni Bancpost pe zece ani

19.02.2007, 18:14 17

EFG Hellas, un vehicul financiar special al grupului elen EFG Eurobank, a lansat pentru Bancpost o emisiune de obligatiuni in lei pe zece ani, cu valoarea nominala de 100 de milioane de lei si cuponul fix de 6,2% pe an.
Emisiunea a fost listata pe piata din Luxemburg.
Emitentul EFG Hellas are rating A din partea agentiei Fitch. La sfarsitul anului trecut, ratingul Bancpost a fost imbunatatit pana la nivelul A minus, cu perspectiva stabila.
"Aceasta emisiune a lungit curba randamentelor, stabilind un nou benchmark in piata atat in termen de yield, cat si de sofisticare. Produsul reprezinta manifestarea preocuparii Bancpost pentru extinderea orizonturilor investitionale in piata financiara locala si internationala si a fost primit cu entuziasm de catre companii si institutii financiare cu o abordare rafinata a managementului de portofoliu", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Mai multe entitati private sau chiar organizatii multinationale au vandut in ultimul an obligatiuni in lei, insa scadentele s-au oprit la cel mult sapte ani.
Bogza spune ca scadenta lunga a obligatiunilor ajuta si la echilibrarea maturitatilor intre activele si pasivele bancii, in contextul unei cresteri "destul de ridicate" a portofoliului de credite ipotecare acordate in moneda locala.
Presedintele Bancpost noteaza ca banca va mai accesa pietele internationale cu noi emisiuni de titluri, insa momentan nu exista planuri concrete in acest sens. Si viitoarele emisiuni vor fi derulate cel mai probabil tot prin intermediul vehiculului financiar EFG Hellas, aceasta fiind de altfel o practica raspandita.
Bancpost are acordul actionarilor pentru emiterea de obligatiuni in lei in valoare de pana la echivalentul a 500 de milioane de euro in cursul acestui an.
In 2005, Trezoreria statului a incercat sa construiasca o curba de randamente inclusiv pentru scadentele lungi, vanzand cateva serii de obligatiuni cu maturitati de pana la 15 ani. Ultimul pret pentru obligatiunile de stat cu maturitatea de zece ani a fost de 7,49% pe an.
Finantele au sistat emisiunile de obligatiuni in 2006, in contextul in care contul Trezoreriei a inregistrat aproape constant lichiditati excedentare.
De la inceputul acestui an statul a reluat vanzarea de obligatiuni, insa unica serie vanduta pana acum a avut o maturitate de trei ani.
Apetitul bancherilor pentru finantarea prin imprumuturi obligatare a crescut sensibil, dupa ce aceasta piata a fost inaugurata in urma cu trei ani. Raiffeisen Bank a anuntat inca de anul trecut planuri de a emite obligatiuni, iar potrivit oficialilor bancii titlurile vor fi destinate cel mai probabil tot investitorilor institutionali nerezidenti.
Si oficialii BCR, care a vandut in toamna trecuta obligatiuni in lei la Bucuresti au aratat ca banca va emite noi serii de astfel de instrumente, insa probabil pe pietele externe.
Cea mai mare emisiunie de obligatiuni in lei a fost derulata in decembrie trecut de BRD-SocGen, care a vandut la Luxemburg titluri in valoare de 735 de milioane de lei. Titluri, cu o maturitate de cinci ani, au fost vandute la o dobanda de 7,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO