Bănci și Asigurări

Sunt greu de gasit romani apti pentru top management in banci

Sunt greu de gasit romani apti pentru top management in banci

Dan Pascariu, UniCredit Tiriac Bank

13.11.2007, 14:50 24

Toate bancile sunt preocupate sa gaseasca manageri romani, insa sunt specialitati pentru care gasesti foarte greu candidati de top, cu experienta relevanta, afirma Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.
"Exista o preocupare pentru indigenizarea managementului, insa pentru un membru in board nu este suficienta expertiza profesionala, ci este nevoie de un complex de calitati, de maturitate."
Pascariu spune ca in cazul managerilor straini este important modul in care mesajul lor se transmite in cadrul institutiei prin structurile de middle management, avand in vedere diferenta de limba.
"Este o generatie noua care creste, insa mai are nevoie de cativa ani pentru a putea prelua functii de top. Deocamdata, leadershipul este o resursa rara pe piata."
Pascariu, 58 de ani, spune ca nu-si mai doreste o functie executiva. "Trebuie sa stii cand sa te retragi. Am considerat ca este foarte bine ca noua banca sa aiba o echipa de conducere noua. In plus, eu nu am aplecare spre retail (noua orientare prioritara a UniCredit Tiriac - n. red.), toata cariera mea m-am ocupat de corporate banking. Din pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, aportul meu este valoros prin experienta, stabilitate, conexiuni."
Nevoia de bancheri a crescut si mai mult, in conditiile in care continua sa intre pe piata banci noi.
"Intrebarea este in ce masura pot crea impact pe piata jucatorii nou-veniti cu un birou, pentru ca in mod clar ai nevoie de o masa critica. Pentru cei care incearca sa construiasca de la zero este un efort foarte mare, atat organizational, cat si la nivel de costuri. Cred ca le va fi foarte greu sa se impuna daca nu cumpara o structura existenta." Pascariu considera ca nivelul de cota de piata care ii poate aduce unei banci crestere sustenabila este de cel putin 5%. "Acesta este pragul care iti da consolidarea pozitiei."
Cat priveste noua banca UniCredit Tiriac, el spune ca in prezent sunt create "premisele pentru decolare". De asemenea, Pascariu remarca faptul ca primele noua luni din acest an au fost "nesperat de bune, peste buget".
"Cred ca vom atinge viteza de croaziera in primavara lui 2008. Deocamdata, inca ne obisnuim cu noile proceduri de lucru, pregatim noi produse."
El apreciaza ca 2007 a fost un an financiar bun, in ciuda proceselor complexe pe care le-a traversat banca.
"Am pierdut multi oameni pe parcursul fuziunilor, resimtind din plin agresivitatea pietei care s-a extins cu atat de multe sucursale. Rulajul in sistem a ajuns la 25%, ceea ce este enorm: adica un sfert din angajati isi schimba locul de munca intr-un an."
In privinta liniilor de business, Pascariu spune ca UniCredit nu-si propune sa ofere "de toate pentru toti". Acesta este si unul dintre motivele pentru care banca nu s-a angajat in batalia pensiilor private obligatorii.
"Primele cifre ne arata ca aceasta piata este apanajul companiilor de asigurari, bancile nereusind sa se impuna in ciuda fortei mari de distributie puse in joc."
In contextul turbulentelor financiare externe, Pascariu apreciaza ca ne putem astepta, cel putin in cazul bancilor mari, la un management al riscului mai restrictiv, admitand ca jucatorii mai mici si agresivi ar putea profita de o atare conjunctura. "Nu vom avea o criza de lichiditate pe piata locala, insa probabil creditul se va scumpi intr-o anumita masura."
Pascariu spune ca piata valutara inca nu are suficienta adancime, ceea ce o face interesanta pentru speculatori cu bani nu foarte multi. "Cu cateva sute de milioane de euro, intorci piata cum vrei. Limitele de tara au crescut si sumele cu care se opereaza sunt totusi mult mai mari decat in urma cu cativa ani."
Pe de alta parte, bancherul crede ca BNR ar trebui sa schimbe abordarea in privinta supravegherii bancilor comerciale: in urma cu noua ani era imperios necesara o supraveghere puternica si exigenta; acum, peste 90% din sistem este controlat de banci straine care sunt ele insele primele interesate intr-o supraveghere atenta a operatiunilor locale. "Aceasta ar trebui sa constituie o usurare si pentru banca centrala, care are conditiile pentru a trece la o supraveghere bazata pe principii si nu pe reguli rigide."
Pascariu considera ca marea problema a pietei financiare o constituie diferentialul mare de dobanda fata de euro, care provoaca distorsiuni, mai ales ca a aparut acum perspectiva de crestere a ecartului, in conditiile in care reaprinderea inflatiei a determinat BNR sa ridice dobanda. Un alt element major de distorsiune il constituie rezervele minime obligatorii la valuta - cele mai mari din Europa. "BNR se autoamageste cand vorbeste despre scaderea creditului in valuta. RMO este evitata prin exportul de credite."
Bancherul considera ca imprumuturile ipotecare pot fi contractate in euro fara riscuri majore. Altfel stau lucrurile in cazul creditelor in franci elvetieni: politica de grup a UniCredit descurajeaza "solutiile exotice". "Riscul reputational este extrem de serios privit, ceea ce presupune rigiditati asumate de banca."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO