Bănci și Asigurări

Treichl, şeful Erste: BCR îşi va reveni foarte curând

Treichl, şeful Erste: BCR îşi va reveni foarte curând

Andreas Treichl: Sunt convins că România va fi un motiv de bucurie în curând

Autor: Voican Razvan

16.05.2012, 00:07 4331

BCR, cel mai costisitor pariu al austriecilor de la Erste pe creşterea din Europa de Est, va fi în viitor un motiv de bucurie pentru acţionari, afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group, citat de agenţia Bloomberg.

"Revenirea va avea loc foarte curând", a spus Treichl la adunarea generală a acţionarilor Erste, care a avut loc ieri la Viena.

El a explicat încă o dată că achiziţia BCR a fost costisitoare, însă era necesară pentru dezvoltarea Erste, care s-a poziţionat ca al doilea mare creditor din Europa de Est după UniCredit.

"Sunt convins că România va fi un motiv de bucurie în viitor", le-a spus Treichl acţionarilor. De la începutul crizei BCR a fost mai degrabă un motiv de îngrijorare pentru investitori. Treichl a primit recent un nou mandat de cinci ani ca CEO al Erste Group.

BCR este un subiect fierbinte pe agenda şefului Erste, mai ales după ce rezultatele financiare s-au deteriorat în a doua jumătate a anului trecut şi austriecii au fost nevoiţi să injecteze capital suplimentar pentru susţinerea indicatorilor de solvabilitate. Treichl este bombardat cu întrebări atât de la analişti, cât şi de la investitori privind situaţia businessului din România în condiţiile în care a plătit 3,75 miliarde de euro pentru a prelua cea mai mare bancă locală, dar nu a apucat să o restructureze complet până la venirea crizei în toamna lui 2008.

Acum Treichl face o nouă încercare de a relansa BCR pariind pe abilităţile de manager ale cehului Tomas Spurny, pe care l-a recrutat la începutul anului pentru poziţia de CEO. De asemenea, pentru a întări businessul de retail el l-a retrimis la Bucureşti pe Martin Skopek, considerat unul dintre cei mai buni experţi în domeniu ai austriecilor.

În condiţiile în care relansarea economiei româneşti a tot întârziat, BCR a resimţit din ce în ce mai puternic efectele negative prin prisma poziţiei de cel mai mare creditor de pe piaţă, iar lui Treichl nu i-a rămas decât să-şi reafirme de la un trimestru la altul convingerea că situaţia se va ameliora, iar BCR va ajunge la o rentabilitate a capitalului de 15-20% sustenabilă pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO