Bănci și Asigurări

Uniqa ramane interesata sa preia peste 50% din Astra

27.04.2007, 17:34 24

Uniqa, cel mai mare grup austriac de asigurari, este in continuare interesat sa preia o participatie majoritara in compania locala de asigurari Astra-Unica, in care este in prezent actionar minoritar.
"Dupa ce am preluat 27% din actiunile celui de-al saptelea asigurator de pe piata romaneasca in 2005, intentionam sa ne mentinem optiunea de a achizitiona in viitor o participatie majoritara la compania de asigurare", se spune in raportul financiar al Uniqa pe 2006.
In realizarea acestei tranzactii, Uniqa mizeaza pe sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a investit pana acum 46 milioane de euro in companiile detinute de grupul austriac in Croatia, Ungaria, Rep. Ceha si Polonia.
"Intentionam sa imbunatatim colaborarea cu BERD in acest an.Banca va sustine operatiunile noastre din Bosnia Herzegovina, Serbia, Romania si Ucraina in anii urmatori, prin achizitia unei participatii minoritare in companiile grupului", se mai spune in raport. Pentru a sustine un ritm ridicat de crestere al grupului, Uniqa a emis obligatiuni in valoare de 250 milioane de euro pentru a-si creste capitalul.
Unul dintre obiectivele Uniqa pe piata locala este ca Astra sa devina lider in asigurarile din Romania in urmatorii ani, dupa ce compania a inregistrat anul trecut o crestere de 80% a primelor brute subscrise pana la 305 milioane lei (87 milioane euro). Astra-Uniqa estimeaza ca va subscrie in acest an prime brute in valoare de 140 milioane de euro, cu 63% mai mult decat nivelul inregistrat in 2006.
Grupul austriac intentioneaza ca din acest an sa intensifice si colaborarea cu grupul Raiffeisen Bank in Europa Centrala si de Est, in special in sectorul bancassurance. Infiintata in 1991, Astra este controlata de Nova Trade, societate detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Nova Trade detine peste 70% din actiuni, un alt pachet de 27% fiind controlat de Uniqa, cel mai mare grup de asigurare din Austria. Asiguratorul are un capital social de 55 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO