Bănci și Asigurări

Cum se văd creşterile preţurilor la poliţele RCA. Prima medie creşte cu 71% în primele 9 luni din 2022, până la 1.152 lei, numărul contractelor RCA scade cu peste 10%, la 4,68 milioane, iar subscrierile cresc cu 53% la 5,4 mld. lei

Cum se văd creşterile preţurilor la poliţele RCA....

Autor: Mircea Nica

20.12.2022, 16:12 181

Prima medie anualizată a asigurărilor RCA a sărit pragul de 1.100 lei în primele nouă luni din 2022, ajungând la 1.152 lei, cu 71% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în trimestrul trei (T3) din 2022.

Faţă de nivelul primei medii RCA din primele 9 luni a ultimilor patru ani, cea mai semnificativă creştere se observă la persoanele fizice, unde prima medie RCA a sărit de la 537 lei la finalul lunii septembrie 2021, la 910 lei în septembrie 2022, însemnând o creştere de 70%. În acelaşi timp, prima medie pe zona persoanelor juridice a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2022 la 1.906 lei, în creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut.

De-a lungul ultimilor ani, prima medie RCA s-a afla la un nivel de sub 700 lei per total piaţă, în timp ce pe zona persoanelor juridice prima medie nu depăşea 550 lei, iar pe zona persoanelor juridice, prima medie nu depăşea 1.210 lei.

Luna septembrie a anului trecut a fost momentul în care piaţa a fost lovită de şocul falimentului City Insurance, fostul lider al pieţei şi cel mai important jucător RCA, care deţinea mai aproape jumătate din întreaga piaţă, având peste 3,1 milioane de clienţi. După acel moment în care ASF a anunţat promovarea cererii de intrare în faliment şi retagerea autorizaţiei de funcţionare, jucătorii din piaţă şi-au refăcut strategiile, dar în acelaşi timp au crescut semnificativ preţurile.

Conform analizelor ZF de la acea vreme, preţurile poliţelor RCA s-au dublat, chiar triplat în mai puţin de o lună, ceea a reprezentat un şoc semnificativ pentru şoferii care trebuiau să facă noi poliţe RCA la jucătorii rămaşi. Acest val al scumpirilor, ca urmare a falimentului City Insurance se observă şi în numărul contractelor RCA, care au scăzut cu peste 10% în primele nouă luni din 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.

Prin urmare, creşterea semnificativă a primei medii RCA, împreună cu o scădere a numărului de contracte RCA şi un avans de 53% a subscrierilor companiilor de asigurări, până la 5,4 mld. lei, cel mai înalt nivel din primele nouă luni a ultimilor cinci ani, arată motorul principal al creşterilor record, respectiv explozia preţurilor la poliţele RCA.

Pe de altă parte, conform datelor ASF, şi dauna medie a crescut cu 5% în primele nouă luni din 2022, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 9.583 lei, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Faţă de primele nouă luni din 2018, dauna medie a crescut cu 25% în primele nouă luni din 2022.
“În ceea ce priveşte daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite şi numărul de dosare de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 85.269 lei şi cea plătită pentru daune materiale la 7.757 lei”, se mai arată în raportul ASF.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO