Bănci și Asigurări

Valuta inlocuieste din nou leul la finantarile imobiliare

Valuta inlocuieste din nou leul la finantarile imobiliare

Click petru imaginea marita

06.10.2006, 19:26 18

Creditul ipotecar si imobiliar in lei a inregistrat in august o scadere cu aproape un punct procentual, aceasta fiind prima scadere lunara a soldului inregistrata din martie anul trecut.
Si creditul contractat in valuta a inregistrat in august o incetinire, viteza sa de crestere coborand la 3%, de la 5,6% in iunie.
La sfarsitul lui august, creditul ipotecar/imobiliar a ajuns la 0,96 miliarde de lei (274 de milioane de euro), cu 0,7% mai putin decat in luna precedenta. Soldul creditului in valuta a urcat la 5,7 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 3,9% peste nivelul de la sfarsitul lui iulie.
In aceste conditii, august a adus cea mai redusa crestere a imprumuturilor imobiliare din ultimele patru luni. In general, lunile din sezonul rece sunt considerate slabe pentru acordarea de credite imobiliare, in conditiile in care nu se deruleaza activitati in constructii. Bancherii asteptau pentru vara aceasta o crestere spectaculoasa a ipotecarelor, anuntand la inceputul anului "sfarsitul" perioadei de expansiune exploziva a creditului de consum. Aceste asteptari nu s-au confirmat, astfel ca datele la noua luni arata inca o preferinta clara a populatiei pentru creditul de consum.
Evolutia poate fi explicata partial prin efectul de substitutie a creditului ipotecar/imobiliar clasic cu cel de consum. Bancile au lansat anul trecut credite de consum garantate cu ipoteca (asa-numitele home equity), prin care acorda finantari importante pe perioade lungi, asemanator unui credit ipotecar. Diferenta este ca in cazul acestora clientul nu trebuie sa vina cu un aport propriu (fata de 35% la ipotecare) si poate aduce in garantie un imobil aflat chiar in posesia unei terte persoane, avand astfel mai multa libertate in cautarea unui nou imobil.
La sfarsitul lui august, creditul imobiliar a ajuns la 6,7 miliarde de lei (echivalentul a 1,9 miliarde de euro), reprezentand mai putin de 20% din totalul sumelor imprumutate de populatie.
Creditele acordate in valuta reprezinta peste 85% din totalul finantarilor imobiliare acordate. Comparativ cu august anul trecut, valuta a pierdut teren in fata leului, de la o cota de peste 91%.
Creditul in lei a devenit mai dinamic abia din toamna trecuta, dupa ce BNR a introdus norme foarte restrictive privind finantarile in valuta, care au pus unele banci chiar in situatia de a sista temporar acordarea de credite in devize.
Daca pana in septembrie 2005 soldul creditelor in lei inregistra scaderi sau cresteri lunare modeste, incepand din octombrie, ritmurile au urcat peste 10%. Expansiunea rapida se datora insa si bazei de comparatie, mult mai redus decat in cazul creditelor in valuta.
In primele luni ale anului 2006 creditul in valuta a inregistrat chiar scaderi, conditii in care si soldul total al finantarilor imobiliare a coborat. Incepand din mai, creditul in valuta a revenit la cresteri sensibile, de aproximativ 6% lunar, in conditiile in care majoritatea bancilor au luat masuri pentru a putea sa continue creditarea in devize sub normele BNR.
Bancherii au preferat sa opereze majorari importante de capital sau chiar sa "exporte" credite catre bancile-mama din strainatate, pentru a putea sa beneficieze in continuare de cererea semnificativa de imprumuturi in valuta, percepute ca fiind mai ieftine.
Dupa evolutia mai lenta din august, creditul imobiliar/ipotecar marcheaza acum o crestere anuala cu aproape 53%, fata de aproape 55% in iulie. Aceasta in timp ce creditul de consum indica inca dublari ale soldului, in termeni nominali, in ultimele 12 luni.
Soldul creditului ipotecar in lei inregistra la sfarsitul lui august o crestere anuala cu 167%, fata de 178% in iulie. Aceasta a fost prima data cand ritmul de crestere a scazut din august anul trecut. Atunci, expansiunea anuala era de numai 3% si venea dupa o serie lunga de scaderi, in conditiile in care clientii aveau apetit numai pentru valuta.
Creditul imobiliar in valuta inregistra in august o crestere anuala cu 42%, usor mai mica decat in iulie, insa peste minimul atins in aprilie, de 34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO