Bănci și Asigurări

VIG, profit de 28 mil. euro datorită daunelor mai mici

VIG, profit de 28 mil. euro datorită daunelor mai mici

Autor: Ciprian Botea

03.04.2011, 23:52 39

Grupul austriac Vienna Insurance, care controlează companiileOmniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, araportat anul trecut un profit brut de 28,5 mil. euro dinoperaţiunile derulate în România, în creştere cu 18%.

Creşterea se datorează în principal scăderii daunelor plătiteşi reducerii cheltuielilor operaţionale. Companiile deţinute de VIGîn România au achitat în 2010 despăgubiri în valoare de 325 mil.euro, cu 16% mai puţin decât în anul anterior. Daunele aureprezentat 62% din primele brute subscrise.

"Rata de daună (despă­gubirile plătite raportate la primeîncasate - n. red.) a scăzut anul trecut cu 4,9% în România,reflectând creşterea tarifelor la poliţele auto, introducerea defranşize şi efectul cursului de schimb", potrivit raportului anualal grupului austriac.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 11% şi au ajuns la 152mil. euro. Ponderea acestora în total prime subscrise a crescutînsă uşor până la circa 29% din cauza operaţiunilor de curăţare aportofoliului. Austriecii au subscris prime brute de 528 mil. euroanul trecut, în scădere cu 13% faţă de anul anterior din cauzavânzărilor mai mici de poliţe auto. Scăderea este peste declinul de5,7% înregistrat de piaţa asigurărilor în 2010. VIG rămâne însă celmai mare jucător din industria locală a asigurărilor.

"Scăderea subscrierilor pe segmentul auto se datorează creşteriiprimelor de asigurare şi evoluţiei slabe a pieţei", scrie VIG.

Subscrierile pe segmentul asigurărilor generale, unde companiilecontrolate de VIG deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 27%, aufost de 435 mil. euro, în timp ce veniturile din poliţe de viaţă auînsumat 93 mil. euro.

Primele subscrise din asigurări de viaţă au crescut cu 7%,susţinute de vânzările de poliţe unit-linked (asigurări de viaţă cucomponentă de economisire) ale BCR Asigurări de Viaţă. Companiavinde aceste poliţe prin reţeaua BCR, cea mai mare bancă localădupă active, cu circa 4 milioane de clienţi. Raportul VIGmenţionează o creştere cu 21% a distribuţiei prin canalul bancar.Din cele patru companii controlate de austrieci pe plan local, doarBCR Asigurări de Viaţă şi Asirom mai vând poliţe de viaţă după cegrupul a vândut anul trecut compania Omniasig Asigurări de Viaţăfrancezilor de la AXA. Pe asigurări de viaţă, VIG deţine locul doidupă olandezii de la ING.

Afacerile VIG au înregistrat un declin mai accentuat în ultimultrimestru al anului, în condiţiile în care după primele nouă lunisubscrierile scăzuseră cu 12% şi profitul înregistra o creştere de56%. În trim. IV 2010, profitul a scăzut cu 66% faţă de perioadacorespunzătoare din anul anterior, din cauza reduceriisubscrierilor la un minim al ultimelor opt luni.

România este a cincea cea mai mare piaţă pentru Vienna InsuranceGroup, după Austria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Afacerile dinRomânia reprezentau 6,1% din subscrierile totale ale grupului lasfârşitul anului trecut, în creştere uşoară de la 6% în anulanterior.

Piaţa locală de asigurări a scăzut anul trecut cu 5,7%, la 8,36miliarde lei (circa 2 mld. euro), din cauza veniturilor mai micidin poliţe auto facultative (Casco).

Scăderea a fost de 7,5% pe asigurări generale, la 6,7 miliardelei, în timp ce subscrierile din asigurări de viaţă au crescut cu2,3% şi au ajuns la 1,66 miliarde lei.

Jucătorii din piaţă se aşteaptă ca anul acesta veniturile dinprime să scadă cu circa 10%, din cauza reducerii tarifelorpoliţelor auto. Segmentul auto reprezintă două treimi din piaţaasigurărilor generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO