Bănci și Asigurări

Vin 42 de asiguratori si 27 de brokeri europeni

12.02.2007, 15:40 22

Noua companii de asigurare din spatiul comunitar au notificat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ultima saptamana intentia de a desfasura activitati de asigurare pe piata romaneasca, numarul jucatorilor de pe piata putand ajunge astfel la 84 de asiguratori.
"Nu am stabilit o strategie clara pentru Romania in acest moment. Pot sa va spun insa ca suntem un asigurator global si pentru a fi siguri ca vom putea incheia polite in toata Europa, cautam sa obtinem autorizatie de operare in fiecare nou stat membru al UE", a declarat pentru ZF Carne Curgenven, director de comunicare al Brit Insurance Holdings. Asiguratorul britanic nu este singura companie de asigurare care considera aceasta notificare o procedura normala in incercarea de a oferi o gama larga de servicii.
"Aceasta notificare este mai degraba o formalitate din moment ce, in prezent, suntem interesati in principal de desfasurarea activitatilor de reasigurare, activitatea noastra de baza. In ceea ce priveste activitatile de reasigurare, in acest moment suntem foarte activi printre majoritatea companiilor de dimensiuni mari si medii din Romania, precum Allianz-Tiriac, BT Asigurari, BCR, Asiban", a spus Beat Werder, director de relatii publice al companiei de asigurare Converium. Avand sediul central in Elvetia, cei de la Converium au decis sa intre in Romania prin reprezentanta lor din Marea Britanie, care a primit avizul Autoritatii de Servicii Financiare din Marea Britanie pe baza "pasaportului european" care ii permite sa opereze pe piata asigurarilor din orice stat membru al UE prin simpla notificare a autoritatii locale de reglementare a activitatilor de asigurare.
"Pe viitor suntem interesati in extinderea acestor activitati de reasigurare specifice in Romania deoarece piata creste foarte rapid si ofera oportunitati foarte interesante. Nu este planificata nicio prezenta fizica a fimei noastre in acest moment", a adaugat Werder.
Cei noua asiguratori din spatiul comunitar care au notificat CSA saptamana trecuta sunt Aurora Assicurazioni si Sace BT din Italia, CNP Assurance si CNP IAM din Franta, Aviva Insurance, Through Transport Mutual Insurance Association (EURASIA) si Tokio Marine Europa din Marea Britanie, Pine Indemnity din Irlanda si British Marine Luxembourg din Luxemburg.
A crescut saptamana trecuta si numarul brokerilor, care a ajuns la 27 de companii.
"Am aplicat pentru dreptul de pasaport catre toate statele membre ale UE pentru a ne asigura ca putem oferi clientilor nostri din Marea Britanie servicii pentru toate nevoile lor financiare indiferent unde locuiesc sau in ce tara detin bunuri sau decid sa-si schimbe domiciliul", a declarat pentru ZF Chris Shaw, compliance manager la brokerul de asigurare britanic John Lamb.
Au notificat CSA si doua companii din Europa Continentala, respectiv Onderlinge Waarborgmaatschappij din Olanda si Bitznonsag Brokerhaz Korlatolt Felelossegu Tarsasag din Ungaria. In ciuda numarului mare de brokeri britanici care au notificat CSA, nu toti sunt interesati de clientii romani. "Nu planuim sa ne adresam pietei romanesti. Am aplicat pentru pasaport pentru a oferi o continuitate a serviciilor pentru cetatenii britanici", a conchis Shaw.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO