Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Azomureş, noua febleţe a analiştilor

 Acţiunile Azomureş, noua febleţe a analiştilor

Autor: Adrian Cojocar

22.02.2011, 23:47 61

Analiştii casei de brokeraj Tradeville estimează că acţiunileproducătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) pot urcacu 32% până la sfârşitul anului şi văd un preţ ţintă de 0,7551lei/unitate chiar în condiţiile liberalizării totale a preţului lagaze din anul 2012, care teoretic va afecta profitabilitateacompaniei.

Rezultatele record înregistrate de Azomureş anul trecut şianunţate la începutul săptămânii trecute au atras atenţiainvestitorilor, care au urcat preţul în piaţă cu 15,6% de lapublicarea datelor financiare, până la un maxim de 0,58 lei înşedinţa de ieri. Azomureş a obţinut în 2010 un profit netpreliminar în creştere de 15 ori, până la 148 mil. lei (35,1 mil.euro) la afaceri mai mari cu 61%, de peste 1,2 mld. lei (285 mil.euro).

Este pentru prima dată când analiştii iau în calcul în analizelelor o liberalizare a preţului la gaze şi la energie, care este unadintre cele mai mari "pericole" pentru industria de îngrăşăminte,în condiţiile în care gazul reprezintă de departe cea maiimportantă materie primă pentru companiile din sector.

Preţul la gaze din producţia internă este ţinut prin măsuriadministrative la un nivel de circa două ori mai scăzut faţă decotaţia preţului la gaze pe piaţa internaţională, iar producătoriide îngrăşăminte se alimentează cu gaze pe baza unui coş întrepreţul la intern şi cel de pe piaţa internaţională. Până în lunanoiembrie industria chimică a beneficiat de gaze doar din producţiainternă la un preţ şi mai scăzut decât în prezent.

"Ţinând seama de condiţionalităţile noului acord de finanţare pecare România urmează să-l încheie cu instituţiile financiareinternaţionale, am considerat că se va realiza liberalizareaintegrală a preţului gazelor naturale şi energie pentruconsumatorii persoane juridice în anul 2012", spune Magda Sirghe,analist la Tradeville.

Ea spune că Azomureş s-a alimentat cu gaze de pe planinternaţional şi anul trecut şi estimează că anul acesta Azomureşar putea înregistra un profit şi mai mare decât cel obţinut anultrecut, respectiv de 151,7 mil. lei, însă crede că în perioada 2012- 2013 firma va intra temporar pe pierdere ca urmare aliberalizării preţului la gaze.

Analistul Andrei Rădulescu de la firma de brokeraj TargetCapital recomandă de asemenea acţiunile Azomureş şi estimează unpreţ ţintă de 0,8 lei/acţiune şi nu crede că reglementarea preţuluila gaze va fi eliminată prea curând.

"Până la alegerile din 2012 sigur nu se vor liberaliza preţurilela gaze pentru că Guvernul nu va dori să impună măsuri care săafecteze firmele şi populaţia. Dacă ne uităm în trecut, de fiecaredată când producătorii de îngrăşăminte înregistrau pierdereoperaţională au făcut presiune pentru obţinerea de subvenţii",consideră Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO