Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Fondului Proprietatea scad abrupt cu până la 5% la Bursa de Valori Bucureşti înaintea vânzării din Hidroelectrica. Presiune la vânzare

Acţiunile Fondului Proprietatea scad abrupt cu până la...

Autor: Liviu Popescu

13.06.2023, 14:52 3675

Cu 4,7% scad acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la ora redactării acestei ştiri, de la 1,95 lei pe unitate la 1,858 lei, pe tranzacţii de 14,3 mil .lei, în a doua şedinţă consecutivă cu presiune la vânzare.

Spre comparaţie indicele principal BET scade cu 1,28% într-un peisaj bursier european mix, dar cu scăderi mult mai reduse ca la Bucureşti. Luni acţiunile FP au scăzut cu 3,23% pe tranzacţii de 12 mil. lei.

“Este a doua şedinţă de tranzacţionare consecutivă în care vedem presiune la vânzare pe acţiunile Fondului Proprietatea. Cel mai probabil este vorba de o reducere de poziţie, în vederea IPO-ului mult aşteptat al Hidroelectrica, prin care se va putea trece la o deţinere directă a producătorului de energie”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

În perioada următoare este aştepat să înceapă oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica, prin vânzarea unui pachet de până la 20% din deţinerea Fondului Proprietatea. Prospectul de listare, încă în analiză la ASF, va conţine cele mai importante elemente ale IPO-ului Hidroelectrica: evaluare, preţ, alocările de tranşe între retail şi instituţional.

Pe baza evaluării din raportul FP, realizată de compania de audit KPMG, deţinerea de 20% la Hidroelectrica este evaluată la aproximativ 12 mld. lei.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,5 mld. lei. “Probabil cineva este de părere că este mai avantajos să fii cumpărător în ofertă decât pe partea vânzătorului”, adaugă Radu Cojoc.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO