Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile SIF Moldova, printre cele mai performante plasamente pentru un fond al gigantului BlackRock

Autor: Roxana Pricop

12.04.2011, 23:53 156

Fondul de investiţii BlackRock Frontiers, administrat de cel maimare manager de bani din lume, a intrat în acţionariatul SIFMoldova (SIF2) după ce recent a raportat Fondul Proprietatea (FP)drept primul plasament pe piaţa locală de capital.

Fondul de investiţii BlackRock Frontiers, specializat înplasamente pe pieţele de frontieră, este listat la bursa de laLondra şi dispune de active totale de 88,9 milioane de lire (100,5mil. euro). Administratorul fondului este gigantul americanBlackRock, companie ce gestionează active de 3.500 mld. dolari(2.500 mld. euro).

Potrivit celui mai recent raport al structurii portofoliului,fondul avea investite 5,2% din active în România la finele luniimartie. Cele mai ridicate expuneri sunt pe pieţele din Qatar şiNigeria (peste 10% din active). Fondul avea cea mai ridicatăexpunere pe sectorul financiar (peste 25% din active), urmat deindustrie cu 21,3% din active şi energie cu 15,3%.

"Creşterea expunerii pe România şi pe Arabia Saudită alături dereducerea expunerii pe Kuweit, Argentina şi Kenya au contribuitputernic la performanţa înregistrată de fond", scriuadministratorii fondului în raportul emis pe bursa de laLondra.

În luna martie, fondul a înregistrat un randament de 2,1%calculat în dolari.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) se situează în topul celor maiperformante acţiuni din portofoliul fondului de investiţiiBlackRock Frontiers în luna martie, alături de acţiunile a douămari companii arabe de energie şi construcţi­i-Qatar Electricityand Water şi Arabtec. În martie, acţiunile SIF Moldova s-auapreciat cu peste 10% în lei, avans susţinut de "îmbu­nătăţireaperspectivelor macroeconomice şi de discuţiile privind vânzareapachetului de acţiuni deţinut la BCR", potrivit administratorilorBlackRock.

Fondul BlackRock Frontiers a fost înfiinţat la finalul anuluitrecut şi este condus de Sam Vecht, responsabil de investiţiileBlackRock în Europa emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa.

Într-un raport anterior, Sam Vecht scria că "listarea FonduluiProprietatea, în prezent cea mai mare acţiune tranzacţionată pebursa românească, a crescut atenţia investitorilor faţă de o piaţăignorată în ultimii doi ani şi care în prezent se tranzacţioneazăla multipli foarte coborâţi". Administratorul nu detaliază decâtcele mai mari zece deţineri ale fondului de investiţii BlackRock,nefăcând astfel publică valoarea deţinerii la Fondul Proprietatea(FP).

Pe bursa de la Bucureşti, acţiunile FP au avut o evoluţierelativ modestă, evoluând într-un interval de preţ ce nu a depăşit0,6 lei/titlu, spre deosebire de acţiunile SIF Moldova care s-auapreciat puternic în contextul propunerii de dividend şi al unormodificări în actul constitutiv ce ar putea elimina restricţiile dedeţi­nere. În prezent, investiţia în SIF-uri este limitată la 1%din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO