Burse - Fonduri mutuale

Alro spune că este lovită din două părţi ca urmare a scăderii preţului aluminiului

Alro spune că este lovită din două părţi ca urmare a scăderii preţului aluminiului

Alro spune că este lovită din două părţi ca urmare a scăderii preţului aluminiului

Autor: Adrian Ionut Cojocar

20.01.2012, 00:07 1122

Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de omul de afaceri rus Vitaliy Machitski, spune că pe lângă problema legată de reducerea livrărilor de energie din partea Hidroelectrica afacerile companiei sunt influenţate negativ şi de scăderea cererii de aluminiu la export, care a făcut ca în ultimele luni cotaţia la aluminiu să coboare cu 27%, până la circa 2.000 de dolari/tonă.

Reprezentanţii companiei spun însă că încearcă să continue activitatea, iar închiderea temporară a unor unităţi de producţie este ultima soluţie pe care o iau în calcul. Aceasta este prima ieşire publică a oficialilor Alro după ce săptămâna trecută sindicaliştii combinatului de la Slatina au declarat că au fost anunţaţi că producţia ar putea fi oprită la finalul lunii februarie.

Alro încearcă în această perioadă să găsească un furnizor de energie la preţuri avantajoase, care să suplinească scăderea livrărilor de către Hidroelectrica, de la care Alro primeşte energie sub preţul pieţei. În plus, conducerea Alro este presată în ultima perioadă şi de sindicate.

"Factorii perturbatori de pe pieţele externe care au condus la scăderea drastică a cotaţiei aluminiului în trimestrul al patrulea la care se adaugă un preţ nepredictibil al energiei electrice determinată de declararea forţei majore la Hidroelectrica a avut un impact negativ asupra companiei. Nivelul actual al cotaţiei de 2.000 de dolari/tona de aluminiu ne asigură supravieţuirea, însă dacă continuă să scadă am putea avea probleme", a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina.

Scăderea preţului forţează producătorii de aluminiu să-şi reducă producţia

Pe plan internaţional mai mulţi producători au fost nevoiţi să-şi ajusteze în scădere nivelurile de producţie din cauza înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţă. De exemplu, săptămâna trecută grupul Alcoa, care este cel mai mare producător de aluminiu din lume, a anunţat că-şi va reduce cu 12% producţia şi a raportat pierderi pe ultimele trei luni ale anului trecut.

Alro livrează peste 70% din producţie la export astfel că vânzările companiei pe pieţele externe ar putea avea de suferit în acest an din cauza contextului extern.

Anul trecut exporturile Alro s-au cifrat la 525 milioane de dolari, din care 220 milioane de dolari au reprezentat produse cu valoare adăugată ridicată, potrivit datelor furnizate de conducerea Alro. Întrebat despre perspectivele din acest an, Dobra a spus că probabil compania va putea să-şi contracteze producţia actuală, dar că nu se ştie la ce nivel de preţ.

Producătorul de aluminiu intenţiona anul trecut să revină cu producţie la capacitate maximă, după ce a funcţionat din toamna anului 2008 la circa 75% din capacitate în urma izbucnirii crizei mondiale.

Compania a investit anul trecut 10 mil. dolari pentru a repune în funcţiune o hală nouă de producţie pe care a fost nevoită să o închidă după numai două luni de zile în condiţiile în care Hidroelectrica a redus livrările de energie către combinatul din Slatina cu până la 70% din cauza secetei şi a declarat caz de forţă majoră. Potrivit conducerii Alro, cele 10 milioane de dolari investite în hală nu mai pot fi recuperate de companie.

Cum arată planul anticriză al conducerii Alro

"Planul anticriză al nostru constă în reducerea costurilor, modificarea portofoliului de comenzi, negocieri cu furnizorii. Reconsiderăm investiţiile şi le prioritizăm, ne uităm la costurile specifice, reducem cheltuielile cu reparaţiile, cheltuielile generale. Angajaţii sunt ultima soluţie, nu ne-am propus să reducem numărul de personal în momentul de faţă. Am convenit cu sindicatele să amânăm cu şase luni negocierea contractului colectiv de muncă", au mai spus reprezentanţii Alro.

Marian Năstase, directorul financiar al Vimetco: Peste 70% din pachetele afişate pe piaţa OPCOM nu se execută şi se anulează din lipsă de participanţi. Pe această piaţă nu există un mecanism prin care cererea să se întâlnească cu oferta. Există un singur tip de contract, în timp ce pe alte burse sunt termene de o lună, două, până la 18 luni care-ţi oferă predictabilitate.

Conducerea companiei a mai precizat că în momentul de faţă are asigurată energia electrică până la data de 31 martie după ce a contractat aproape toată energia care era disponibilă pe piaţă pentru a acoperi necesarul lăsat gol de reducerea livrărilor din partea Hidroelectrica.

"Sperăm ca lucrurile să reintre în scurt timp în normal deoarece debitul pe Dunăre a ajuns în momentul de faţă aproape de nivelul normal. Debitele pe râurile interne continuă să se menţină scăzute", a precizat Dobra.

Seceta a stricat calculele ruşilor

Alro are încheiat cu Hidroelectrica până în anul 2018 un contract de achiziţie a energiei electrice la preţuri mai reduse decât pe piaţă, care i-a permis să realizeze profituri importante în anii anteriori. Începând cu anul 2010 preţul energiei furnizate de Hidroelectrica către Alro fluctuează în funcţie de cotaţia aluminiului de pe bursa din Londra, însă chiar şi în aceste condiţii preţul este mult mai scăzut decât cel practicat pe piaţa de energie OPCOM.

Numai în primele nouă luni ale anului trecut profitul net al producătorului de aluminiu a urcat cu 69%, ajungând la 222,4 mil. lei (51,7 mil. euro), iar în ultimii 10 ani compania a înregistrat profituri cumulate de 2 mld. lei.

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro: Planul anticriză al nostru constă în reducerea costurilor, modificarea portofoliului de comenzi, negocieri cu furnizorii. Reconsiderăm investiţiile şi le prioritizăm, ne uităm la costurile specifice, reducem cheltuielile cu reparaţiile, cheltuielile generale. Angajaţii sunt ultima soluţie, nu ne-am propus să reducem numărul de personal în momentul de faţă.

Situaţia s-a schimbă însă în septembrie 2011 când Hidroelectrica a invocat situaţia de forţă majoră din cauza secetei şi a redus livrările de energie către clienţii cu care are încheiate contracte bilaterale, adică Alro, dar şi "băieţii deştepţi"(traderii de energie).

Indienii de la ArcelorMittal Galaţi au rezolvat mai simplu problema, declarându-se consumator captiv, pentru a beneficia de energie la preţul reglementat de stat.

"Faptul că un consumator de talia ArcelorMittal Galaţi a ajuns să se declare consumator captiv arată că piaţa de energie nu funcţionează. Pe piaţa zilei următoare şi cea de echilibrare preţurile ajung şi la 300 - 400 de lei/Mwh, ceea ce arată că este deja o piaţă speculativă", a declarat Gheorghe Dobra.

Piaţa de energie este ineficientă

Potrivit reprezentanţilor Alro, piaţa OPCOM nu este o bursă de energie propriu-zisă întrucât nu are un mecanism competitiv de formare a preţului, acesta fiind asemănător cu cel de la licitaţiile cu plicul închis la lucrările de construcţii.

"Peste 70% din pachetele afişate pe piaţa OPCOM nu se execută şi se anulează din lipsă de participanţi. Pe această piaţă nu există un mecanism prin care cererea să se întâlnească cu oferta. Există un singur tip de contract, în timp ce pe alte burse sunt termene de o lună, două, până la 18 luni care-ţi oferă predictabilitate. Credem totodată că o clasificare în consumatori eligibili şi neeligibili nu este suficientă şi ar trebui extinsă", consideră Marian Năstase, directorul financiar al Alro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24