Burse - Fonduri mutuale

Americanii au cazut din nou vineri, se asteapta urmarile la Bucuresti

06.08.2007, 18:48 12

Dow Jones Industrial Average, principalul indice de pe Wall Street, a pierdut vineri 2,09%, dupa cateva sedinte de revenire timida. Pietele europene au prefatat caderea din Statele Unite, FTSE-ul londonez, spre exemplu, inchizand pe rosu cu o pierdere de 1,2%.
Piata americana se teme de o reducere a profitabilitatii bancilor din cauza pierderilor din ipoteci si de o incetinire a ritmului preluarilor pe segmentul bancar.
Piata romaneasca este de asteptat sa reactioneze si ea asa cum a facut-o in ultimele doua saptamani la scaderile de pe pietele internationale. Vineri indicii de la Bucuresti au inchis neconvingator, BET urcand cu 0,78% in timp ce BET-FI a pierdut 1,17%.
"Avand in vedere inchiderile pe principalii indici americani din sedinta de vineri, este posibil ca si la noi sa mai asistam la scaderi mai ales daca si celelalte piete europene vor reactiona in mod negativ", spune Andreea Ciobanu, head of research la Intercapital Invest.
Valoarea tranzactiilor isi continua declinul, vineri pe Bursa incheindu-se tranzactii in valoare totala de 12,68 mil. euro (40,15 mil. lei). Impreuna cu segmentul RASDAQ piata actiunilor nu a depasit vineri 16 milioane de euro.
"In ultima perioada am avut o corelare din ce in ce mai evidenta intre evolutia indicilor pietelor mari externe si a celor ai pietei autohtone, cel putin psihologic. Volatilitatea de pe pietele externe a dus si la un sentiment de indecizie pe piata locala, acest lucru putand fi observat si in nivelul valoric al tranzactiilor, aflat in usoara scadere", spune Andreea Ciobanu.
Astazi vor fi publicate rezultatele financiare ale BRD, cea mai mare banca listata pe Bursa, iar noutatile pe segmentul bancar vor continua cu rezultatele Bancii Transilvania la sfarsitul saptamanii. Compa Sibiu si Condmag sunt alti doi emitenti asteptati cu mult interes sa publice datele la sase luni.
"Totusi, avand in vedere ca suntem in perioada de publicare a rezultatelor financiare pe primul semestru, inregistrarea unor rezultate pozitive ar trebui sa aduca aprecieri pe anumiti emitenti, acest lucru fiind demonstrat prin evolutia la Bursa a celor ce si-au publicat deja rezultatele", spune Ciobanu.
Producatorul de tevi T.M.K Artrom Slatina a incheiat saptamana trecuta cu un avans de 25% dupa ce a publicat rezultate in urcare puternica dupa primul semestru.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut vineri cu 0,79%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in ultima sedinta la un nivel de 791.000 de euro (2,51 mil. lei), reprezentand al cincilea rulaj din piata. Recursul depus de SIF Transilvania la sentinta Tribunalului Brasov din 27 iunie, prin care s-a suspendat executarea majorarii de capital al societatii, la cererea companiei Cocor, la care SIF Oltenia este actionar semnificativ, a fost amanat cu o luna, pana pe data de 4 septembrie. Procesul a avut ca termen data de 2 august, insa instanta a decis amanarea solutionarii recursului, pentru lipsa de procedura cu intimata-reclamanta si intimata-intervenienta.

Actiunile Condmag Brasov (COMI) au pierdut in sedinta de vineri 2,56%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 514.000 de euro (1,63 milioane de lei), printre primele zece din piata. Fondul de investitii olandez MEI - Roemenie En Bulgarije Fonds (MEI-RBF) a vandut vineri 83.800 de actiuni ale companiei Condmag Brasov. Tranzactiile s-au realizat la un pret mediu de 2,35 lei/actiune, valoarea vanzarii ridicandu-se la circa 62.000 de euro (197.000 de lei). Fondul a mai vandut la inceputul saptamanii trecute 1,5 milioane de actiuni, echivalentul a 0,86% din companie, la un pret mediu de 2,06 lei/actiune. Profitul realizat a fost de peste 600.000 de euro in decursul unui an de zile.

Actiunile Artrom Slatina (ART) au sarit vineri cu 7,19%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 50.000 de euro (159.000 de lei). Producatorul de tevi a contractat un credit in valoare de 16,5 milioane de euro, de la compania elvetiana TMK Global, din grupul rus TMK, pentru finantarea necesitatilor de capital circulant. Contractul de credit revolving a fost semnat la 25 iulie, iar data de rambursare este 20 decembrie 2007. Dobanda va fi calculata in functie de ratele fiecarei transe a imprumutului, iar creditul s-a acordat fara ca firma din Slatina sa constituie garantii. Ultima tranzactie cu titlurile Artrom Slatina s-a perfectat vineri la un pret de 76 lei/actiune.

Titlurile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) s-au apreciat vineri cu 2,97%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de lactate s-a ridicat in ultima sedinta la un nivel de 320.000 de euro (1,02 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe RASDAQ. Fondul de investitii Reconstruction Capital 2 Limited (RC 2) a vandut vineri 160.000 de actiuni Albalact. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa 140.000 de euro (444.000 de lei), realizandu-se pe fondul unui pret de 2,7724 lei/actiune. Fondul cipriot a mai vandut la sfarsitul lunii trecute 155.000 de actiuni ale companiei, la un pret de 2,82 lei/actiune, incasand 140.000 de euro (437.000 de lei) in urma tranzactiei.

Actiunile Bucuresti Turism (BUTU) au pierdut vineri 13,90%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 21.000 de euro (66.000 de lei). Valoarea companiei Bucuresti Turism, care controleaza hotelul Bucuresti din capitala si complexul Centre Ville ApartHotel, a crescut de 3,6 ori in ultima luna pe bursa RASDAQ, ajungand la 142 milioane de euro. Hotelul Bucuresti, cu 435 de camere, va fi inaugurat in aceasta toamna sub marca Radisson SAS. Actiunile companiei hoteliere au crescut de la inceputul lunii iulie si pana in prezent de peste trei ori, de la un pret de 50 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiunile Bucuresti Turism s-a perfectat vineri la un pret de 166 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO