Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Marjele de profit ale Contor Group lasa de dorit

28.02.2008, 19:56 15

Cei mai multi analisti sunt de parere ca pretul de 0,38 lei/actiune la care Contor Group Arad isi vinde actiunile in cadrul ofertei publice initiale face ca societatea sa fie evaluata la un nivel destul de ridicat, cel putin in comparatie cu rezultatele pe care le-a raportat in ultimii ani.
Stabilitatea pietei pe care activeaza compania si activele consistente ar putea atrage interesul investitorilor pentru actiunile companiei.
Oferta publica initiala de listare a Contor Group va incepe vineri, prin aceasta operatiune producatorul de contoare vizand atragerea a 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro) in schimbul unui pachet de 25% din actiunile companiei. Oferta se va incheia pe data de 13 martie si este intermediata de societatea de brokeraj IFB Finwest.
"Stabilirea pretului de subscriere intr-o oferta publica tine cont de mai multi indicatori financiari si tind sa cred ca o pondere ridicata in stabilirea acestuia l-a avut nivelul vanzarilor inregistrate de Contor Group, indicatorul P/S (pret raportat la vanzari - n.r.) fiind practic singurul lucru atragator in oferta", spune Andreea Ciobanu, responsabil in departamentul de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Pretul de oferta raportat la rezultatele din ultima perioada mi se pare destul de ridicat. Marjele de profit cam lasa de dorit. Cu toate acestea, cred ca sunt sanse destul de mari ca oferta sa fie subscrisa integral, pentru ca este un apetit mare pentru listari", spune Mihai Alexa, analist la societatea de intermediere Broker Cluj.
El a precizat ca printre elementele pozitive se numara faptul ca firma are o piata de desfacere stabila cu posibilitati de extindere, iar activele consistente ale societatii fac ca evaluarea companiei la pretul de oferta sa fie destul de apropiata de valoarea contabila.
"Un factor de luat in calcul este dinamica slaba a companiei, cifra de afaceri inregistrand o stagnare in ultimii ani, iar marja de profit a cunoscut o imbunatatire doar anul trecut. Mai mult, compania nu estimeaza cresteri importante ale cifrei de afaceri pentru anii urmatori, iar datoriile mari ii poate afecta rezultatul net in viitor", considera Andreea Ciobanu.
Alti analisti cred ca planul de investitii al companiei pentru anii urmatori este unul ambitios, acesta bazandu-se si pe resursele atrase in cadrul ofertei de listare.
"Au un plan foarte bun de dezvoltare pe pietele din afara si odata cu cresterea afacerilor ma astept ca si profitul sa urce de asemenea", spune Alexa.
Contor Group a inregistrat anul trecut un profit brut de 0,73 mil. euro (un milion de dolari), cu circa 50% mai ridicat decat in 2006, iar afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu 8% in euro, pana la 14,1 mil. euro (19,3 mil. dolari).
Compania detine o cota de circa 60% pe piata interna si este unul dintre cei mai mari producatori de contoare din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO