Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că grijile de afară au efecte negative asupra Bursei

Analiştii spun că grijile de afară au efecte negative asupra Bursei

Autor: Stefan Musgociu

12.07.2011, 00:03 396

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,94%, în linie cu burseleexterne, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP)au dominat piaţa şi au dus lichi­di­ta­tea la cel mai mare niveldin ultimele trei săptămâni, respectiv la 65,9 milioane lei.

Cele mai multe titluri de la BVB au deschis ziua în scădereuşoară şi au continuat să fie tranzacţionate la preţuri apro­piatede ultimele cotaţii de vineri, în con­diţiile în care în piaţă aufost intro­du­se ordine pentru volume reduse atât pe partea devânzare, cât şi la cumpărare. "Este posibil ca oferta Petrom săatragă atenţia investitorilor străini şi asupra altor companii depe piaţa locală, dar este greu de spus dacă fondurile mari vorrealiza investiţii consistente în acţiuni în această perioadă.Contextul actual nu pare cel mai favorabil: indicii americani suntaproape de maxime şi la doar 3% faţă de nivelul estimat pentrusfârşitul anului, în timp ce rezultatele financiare din al treileatrimestru pentru mai mult de jumătate din companiile americane carese află în componenţa indicelui S&P1500 au fost revizuite înscădere. Cu alte cuvinte, este greu de crezut că bursa locală vacreşte dacă pie­ţe­le americane se vor corecta în această vară", adeclarat Dragoş Dărăbuţ, ana­list la Tradeville.

La închiderea şedinţei doar acţiu­nile emise de 14 companii dincele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii aleBVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea afost efectuat la 0,531 lei, preţ în scădere cu 0,93%. Cea maiimportantă parte a lichidităţii a provenit din trei tranzacţii princare au fost transferate 0,4% din acţiunile Fon­dului, pentru 28,8milioane de lei (6,8 mi­lioane de euro).

Ultimele operaţiuni cu cele mai li­chide zece acţiuni au fostrealizate la pre­ţuri în scădere în medie cu 1,19%. Totodată,indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilorFon­dului Proprietatea, a coborât cu 1,44%.

"Piaţa locală de acţiuni rămâne atrac­tivă pentru investitoriicare au un orizont investiţional mai lung, multe companiitranzacţionându-se la mul­tipli relativ scăzuţi faţă de cifra deafaceri sau profitul net pe acţiune calculaţi pe ultimele 12 luni",a afirmat analistul.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urmat linia generală a pieţei şiau coborât cu 0,38%, la 0,3975 lei, însă pe un rulaj de doar300.000 de lei, în prima zi de derulare a ofertei prin care statulvrea să vândă 9,84% din acţiunile com­pa­niei. Cotaţia de lafinalul şedinţei de luni este cu 13,6% sub preţul maxim cerut destat pentru vânzarea pache­tului, de 0,46 lei/titlu.

"De regulă, ofertele de vânzare a unor pachete la companii maridin sectoare precum energie, producţie, utilităţi stârnescinteresul investitorilor instituţionali. Aceştia au ocazia săcum­pere un pachet semnificativ la un preţ rezonabil, poate chiarmai bun decât dacă ar încerca să cumpere aceeaşi cantitate dinpiaţă", a mai spus Dărăbuţ.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneconsemnau co­recţii de până la 2,3%, în contextul aver­siunii larisc în creştere a in­vestitorilor care se tem că Italia ar puteafi următoarea ţară din zona euro care va fi afectată de crizadatoriilor suverane.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Băncii Transilvania (TLV), la care SIF Moldova aachiziţionat vineri un pachet de 22.000 de acţiuni în valoare de27.100 de lei. Acţiunile băncii au pierdut ieri 1,6% din valoare şiau închis şedinţa la nivelul de 1,21 lei/unitate.

  • Acţiunile Broker Cluj (BRK) care au înregistrat ieri una dintrecele mai puternice corecţii de pe bursă, respectiv o depreciere de5,8% şi au revenit în preajma minimelor din ultimul an. Ultimatranzacţie cu aceste titluri s-a perfectat la un preţ de 0,245lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe în contextul în care a început sezonulraportărilor financiare pe bursa din SUA. La închiderea şedinţei dela BVB indicii bursei americane pierdeau 1,5% din valoare, iar ceieuropeni se depreciau cu peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO