Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare firmă de brokeraj va fi preluată de directorii români

Cea mai mare firmă de brokeraj va fi preluată de directorii români

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

11.07.2011, 00:06 1089

Grupul financiar belgian KBC negociază vânzarea KBC Securities,cea mai mare companie de brokeraj din România în 2010, către SorinApostol, fondatorul companiei şi actual director general, respectivBogdan Juravle, care ocupă funcţia de director de equity market alsubsidiarei din România şi este unul dintre cei mai puternicibrokeri de pe bursă.

Sorin Apostol a vândut la începutul anului 2007 către belgienipachetul de control la KBC Securities (fosta Swiss Capital).

Sorin Apostol şi Bogdan Juravle vor să cumpere câte 47,5% dinacţiunile KBC Securities România, iar in­ten­ţia aces­tora a fostaprobată joi de Comisia Na­ţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).Surse din piaţa de capital au declarat că negocierile sunt laînceput şi tranzacţia ar putea fi încheiată în următoarele 30 dezile.

KBC Securities este liderul pieţei de brokeraj din 2007 până înprezent. În prima jumătate a acestui an, KBC s-a detaşat în topulbrokerilor, intermediind o mare parte din tranzacţiile cu acţiuniFondul Proprietatea, fapt care i-a adus o cotă de peste 25% dintranzacţiile totale cu acţiuni de pe Bursă. KBC a intermediat şicea mai mare tranzacţie de până acum de pe Bursă, vânzarea de cătreBERD a 5% din acţiunile BRD pentru 107 mil. euro, în februarie2011.

Prin preluarea pachetului majoritar de la KBC SecuritiesRomânia, cei doi vor deţine şi societatea de administrare ainvestiţiilor Swiss Capital Asset Management, controlată decompania de brokeraj. Swiss Capital Asset Management administreazăfondul Active Dinamic, cu active de 12,4 mil. lei.

Decizia grupului belgian de a renunţa la activitatea de brokerajdin România se încadrează în politica de redimensionare aactivităţilor din centrul şi estul Europei. În cadrul acestuiproces, în luna martie KBC a vândut KBC Consumer Finance cătregrupul Slavia Capital, specializat în managementul portofoliilor decredite neperformante şi active riscante.

Ulterior, Bloomberg a anunţat că KBC caută cumpărători pentruparticipaţiile deţinute la Kredyt Bank şi compania de asigurăriWarta din Polonia.

În 2009, grupul s-a angajat ca în schimbul ajutorului de 7miliarde euro primit de la stat să reducă amploarea operaţiunilorbancare comerciale şi să vândă divizia de private banking,menţinându-şi prezenţa în Belgia şi Europa de Est.

KBC este al doilea nume mare care iese de pe piaţa locală decapital, după banca americană Morgan Stanley, care i-a revândut luiDaniel Ţepeş pachetul majoritar de acţiuni al firmei de brokerajHTI Valori Mobiliare, în 2009, la circa doi ani de la intrarea pepiaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO