Burse - Fonduri mutuale

Cum arată piaţa de intermediere de acţiuni de la BVB în T1/2023 şi cât ar putea câştiga brokerii din această activitate: Swiss Capital, BT CP şi BCR, pe podium. Intermedierile din T1/2023 sunt la jumătate faţă de cele din T1/2022

Cum arată piaţa de intermediere de acţiuni de la BVB...

Autor: Tibi Oprea

11.04.2023, 07:00 287

♦ Intermedierile din T1/2023 sunt la jumătate faţă de cele din T1/2022, având în vedere că în februarie 2022 începea războiul din Ucraina, care a adus zile extrem de agitate şi alimentări de conturi pe fondul preţurilor scăzute.

Cei mai activi brokeri de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti în primul trimestru din 2023 au avut intermedieri de 4,44 de miliarde de lei, respectiv o cotă de piaţă cumulată de 91,1%. Spre comparaţie, primii 10 din T1/2022 au avut intermedieri de 9,9 mld. lei, repre­zentând 91,7% din total, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

„Anul trecut războiul a început în februarie, deci primul trimestru din 2022 a prins agitaţie mare, teamă şi vânzări şi apoi revenire. Acum este un trimestru mai liniştit. Pe lângă dobânzi mai ridicate mai este şi teama că acest conflict nu dă semne că s-ar linişti. În plus, avem aşteptata listare a Hidroelectrica şi toată lumea stă, cred eu, cu banii blocaţi aşteptând această ofertă. Nu ştiu dacă e ceva generalizat în piaţă, dar o parte din clienţii noştri sunt în aşteptare“, spune un broker din piaţă pentru ZF. La nivelul primilor trei intermediari, valoarea tranzacţionată s-a ridicat la 2,5 mld. lei în primele trei luni din 2023, comparativ cu 6,2 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului anterior. Cota de piaţă a acestora a fost de 51,5% în T1/2023 şi de 58% în T1/2022. Cum s-ar putea traduce un rulaj de peste două ori mai mic în rezultatele financiare al societăţilor de intermediere?

„Nu pot să mă hazardez, nu pot să spun un procent şi nici dacă va fi pe plus sau pe minus din activitatea operaţională. Depinde şi de structura rulajului respectiv. Sunt rulaje făcute de clienţi foarte mari unde sunt comisioane negociate şi, pe de altă parte, volume mai mici, ale clienţilor de retail mai ales, unde comisioanele sunt mai mari“, adaugă brokerul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO