Burse - Fonduri mutuale

Argentina are de plătit 1,3 mld. dolari fondurilor-vultur. Elliott, cel mai mare acţionar al FP, e pe lista de plată

Argentina are de plătit 1,3 mld. dolari...

Autor: Roxana Pricop

22.11.2012, 12:26 1338

Un tribunal din New York a obligat Argentina să plătească 1,3 miliarde de dolari către fondurile de hedging care au refuzat să îşi restructureze obligaţiunile în 2001 atunci când ţara a intrat în faliment, scrie Financial Times.

Suma trebuie plătită pe 15 decembrie iar cel mai mari deţinător de obligaţiuni emise de Argentina este Elliott Associates descris de publicaţia britanică drept "un fond de hedging agresiv care şi-a făcut un nume din a da în judecată ţările".

Decizia luată de tribunalul new yorkez ar putea împinge Argetina spre un nou default, pentru că în decembrie statul ar avea de plătit un total de 3,4 miliarde de dolari către deţinătorii de obligaţiuni. O parte din acest total trebuie plătită pe 2 decembrie. Dacă Argentina nu v achita cele 1,3 mld. dolari către fondurile Elliott şi celorlalte fonduri de hedging, nu îi va mai fi permis să facă plăţi către deţinătorii de obligaţiuni restructurate, crescând astfel riscul de a intra din nou în default.

Argentina a fost cea mai mare provocare pentru fondurile Elliott. Când Argentina a intrat în default din cauza datoriilor, Elliott a fost printre investitorii minoritari care au refuzat oferta de răscumpărare de obligaţiuni prin care Guvernul plătea 35 de cenţi la un dolar de datorie. Elliott a dat în judecată Argentina şi a susţinut că are de recuperat 2,3 miliarde de dolari în condiţiile în care valoarea nominală a obligaţiunilor este de 630 milioane de dolari. Fondurile Elliott cumpără cu câţiva cenţi pentru un dolar obligaţiuni ale statelor care se luptă să supravieţuiască, refuză ofertele pe care ceilalţi investitori le acceptă, iar apoi negociază agresiv pentru fiecare cent sub amenin­ţarea unui proces dacă nu sunt mulţu­mite. Arhitectul acestei strategii este Jay Newman, 60 de ani, avocat care a venit la Elliott la mijlocul anilor '90.

Fondurile Elliott sunt prezente şi în România cu investiţia la Fondul Proprietatea. Elliott este cel mai mare acţionar al Proprietatea cu circa 15% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO